Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tramp: Antifa se možda proglasi terorističkom organizacijom - ultradesničari likuju

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: b92

Tramp: Antifa se možda proglasi terorističkom organizacijom - ultradesničari likuju

Policija u Portlandu uhapsila je najmanje 13 osoba i zaplijenila metalne šipke, biber sprej i druga oružja tokom protesta u tom gradu.

Na protestu u Portlandu okupilo se više stotina ultradesničara i antifašističkih aktivista, koji su se okupili na kontramitingu.

Kako javlja AP, policija je zatvorila i brojne mostove i ulice kako bi odvojila suprotstavljene grupe.

Tokom mitinga i kontramitinga je lakše povrijeđeno šest osoba.

"Bio je to dinamičan događaj, u kojem su se demonstranti često premještali iz jednog dijela grada u drugi", izjavio je gradonačelnik Portlanda Ted Viler.

Lideri ultradesničarskih pokreta su najavili da će se vratiti u Portland i da će to nastavljati da čine sve dok ljevičarske antifašističke grupe, poznatije i kao antifa pokreti ostanu aktivne.

Predsjednik SAD Donald Tramp je rano jutros na Tviteru objavio da se događaji u Portlandu pažljivo prate, izrazivši nadu "da će gradonačelnik biti u stanju da svoj posao uradi kako treba".

Kako prenosi AP, Tramp je tvitovao i da se "ozbiljno razmatra da se pokret antifa označi kao teroristička organizacija".

Asošiejted pres, međutim, konstatuje da nije najjasnije na šta je Tramp mislio kada je to napisao, s obzirom na to da u SAD ne postoji mehanizam da se domaća organizacija proglasi terorističkom grupom.

Organizator ultradesničarskih protesta Džo Bigs rekao je da predsjednikova poruka predstavlja uspjeh za taj pokret.

"Pogledajte Tviter predsjednika Trampa. Pričao je o Portlandu i rekao da posmatra pokret antifa. To je sve što smo htjeli", rekao je Bigs za lokalni medij Oregon.lajv.

Gradonačelnik Portlanda Viler je, međutim, izjavio da Bigs nije dobrodošao u njegovom gradu.

"Mi njega ne želimo ovdje u mom gradu. Tačka", rekao je Viler na konferenciji za novinare.

Ostavi komentar

0/300