11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neočekivano stigao na G7: Francuska pozvala Zarifa u pokušaju da smanji tenzije

Izvor: Foto: Beta/AP

Svijet

Comments 0

Neočekivano stigao na G7: Francuska pozvala Zarifa u pokušaju da smanji tenzije

Izvor: Beta/AP

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francukom gradu Bijaricu uslijedila pošto su se lideri sedam najvećih svjetskih privreda, među kojima je i predsjednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri.

Iznenadni dolazak Zarifa u Bijaric uslijedio je dva dana poslije njegovog sastanka s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita G7.

Upitan da li je Bijela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu.

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "sarađuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima".

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gdje lideri sedam najvećih svjetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poletio je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sletio na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Tviteru da je Zarif odletio u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR