Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Predstavljen novi sastav Evropske komisije

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: kli

Mađar novi komesar za proširenje

Predstavljen novi sastav Evropske komisije Foto: Beta

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas sastav nove Evropske komisije s pojedinim resorima. U sastavu nove komisije biće 13 žena i 14 muškaraca.

Iako se ranije spekulisalo da će hrvatska zastupnica u EU parlamentu i članica HDZ-a Hrvatske Dubravka Šuica biti komesarka za proširenje, to se ipak nije desilo. Ona je postala komesarka za demografiju i demokratiju.

S druge strane, novi komesar za proširenje EU je Mađar Laslo Tročanji. On će na ovoj funkciji naslijediti Johanesa Hana koji je postao novi komesar za budžet i administraciju. Tročanji je blizak mađarskom premijer Viktoru Orbanu. Bio je ministar pravde Mađarske, a trenutno je član EU parlamenta.

Frans Timermans (Holandija) biće prvi potpredsjednik Evropske komisije i komesar za klimatske promjene i tzv. European Green Deal.

Margrete Vestager (Danska) će biti druga potpredsjednica i komesarka za jedinstveno digitalno tržište

Valdis Dombrovskis (Litvanija) bit će komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu.

Fon der Lajen je kazala da želi Evropsku komisiju koja će biti aktivna, koja će predstavljati istok i zapad.

"Želimo ekonomiju koja radi za građane, želi jaču Evropsku uniju u svijetu, i novi poticaj za evropsku demokratiju. Komesar će biti centar mog tima. To je tim koji će trebati dobiti povjerenje Evropskog parlamenta", kazala je ona.

Ostavi komentar

0/300