Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Žestoka svađa pa "raskid" Trampa i Boltona, CNN otkriva razloge

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: b92

Žestoka svađa pa "raskid" Trampa i Boltona, CNN otkriva razloge

Američki predsjednik Donald Tram i dosadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton imali su prošle noći žestoku raspravu.

Oni su raspravljali oko Trampovog plana da primi lidere talibana u Kemp Dejvidu, prenosi CNN, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa događanjima.

Američka televizija navodi da nije jasno da li se rasprava vodila preko telefona ili uživo.

CNN prenosi i navode neimenovanih izvora iz Trampovog okruženja da je Bolton mjesecima iritirao ljude ne samo zbog različitih političkih stavova, već i zbog načina na koji se ponašao.

Izvor je precizirao da je Bolton zvaničnike Bijele kuće iritirao svojom taktikom, stilom i hrabrim nastupima.

Na primjer, kaže jedan izvor, Bolton je putovao sa mnogo pripadnika osoblja, ponekad ne istim avionom kao predsjednik i ponašao se skoro kao da je državni sekretar.

CNN dodaje da Bolton nije bio u sukobu samo sa Majkom Pompeom, već da ga nije podnosio ni šef osoblja Bijele kuće Mik Malveni.

Bolton je otpušten tako naglo da je on čak ujutro predsjedavao sastankom visokih zvaničnika administracije iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenosi CNN.

Izvor te televizije navodi da je sastanak, čija su tema bile izbjeglice, održan po planu i da nije bilo nikakvih naznaka da će Bolton dobiti otkaz.

Sastanak je održan samo sat prije Trampove objave na Tviteru da je savjetnik za nacionalnu bezbjednost otpušten.

CNN dodaje da je većina zvaničnika za Boltonov odlazak saznala upravo iz Trampovog tvita.

Tramp je naveo da je Boltona otpustio zbog velikih neslaganja o brojnim pitanjima.

On je na Tviteru naveo da je prethodne noći obavijestio Boltona da njegove usluge više nisu potrebne Bijeloj kući i da se snažno protivio brojnim njegovim prijedlozima, kao i drugi u administraciji.

Bolton je danas izjavio da je on u ponedjeljak uveče ponudio ostavku predsjedniku Trampu, na šta mu je ovaj predložio da razgovaraju sjutra.

On je to napisao na svom Tviteru, a nakon što je Tramp izjavio da je on Boltonu predložio da podnese ostavku, prenosi AP.

Bolton je naimenovan za savjetnika u Trampovoj administraciji u aprilu 2018, nakon što je sa te funkcije smijenjen general H.R. Mekmaster.

Ostavi komentar

0/300