Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Trgovinski rat SAD i Kine koštaće oko 850 milijardi dolara

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina bussines

Trgovinski rat SAD i Kine koštaće oko 850 milijardi dolara

Trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga koštaće svijet oko 850 milijardi američkih dolara, dok će američka ekonomija izgubiti oko 200 milijardi dolara, procijenile su američke Federalne rezerve (Fed).

Ekonomisti su analizirali trenutnu situaciju i zaključili da je nesigurnost trgovinske politike narasla na nivo nezabilježen još od 70-ih godina prošlog vijeka, prenosi B92.

U Fed-u smatraju da će komercijalni rat koštati SAD i svijet skoro jedan odsto njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Pošto globalni BDP iznosi oko 85 biliona dolara, a američki oko 20 biliona, odgovarajući gubici iznosiće 850 milijardi, odnosno 200 milijardi dolara.

Neki stručnjaci smatraju da će ukoliko se sadašnji trend nastavi i američki predsjednik Donald Tramp odluči da još više pooštri odnos prema Kini, rast globalnog BDP-a u ovoj godini iznositi samo dva odsto, umjesto 2,6 odsto, izračunala je Svjetska banka (SB).

Trampova administracija i dalje insistira na tome da sve njene antikineske mjere idu u korist SAD. U Bijeloj kući veruju da tarife omogućavaju smanjenje trgovinskog deficita između SAD i azijskog giganta.

Stručnjaci smatraju da se nakon posljednjih mjera Tramp nadao da će Pekingu oduzeti trgovinske preference i konsolidovati nacionalnu ekonomiju, zahvaljujući vraćanju proizvodnje u SAD.

U praksi, antikineske mjere samo usporavaju rast nacionalnog BDP-a. Tako se kompozitni vodeći indikator za SAD smanjio na 98,8 bodova, što je njegov istorijski minimum od 2010. godine.

Analitičari vjeruju da i SAD, poput Kine, prijeti opasnost od gubitaka zbog trgovinskih sporova, pa predviđaju mogućnost inflacije uzrokovane rastom cijena kineske robe, smanjenja izvoza hrane i automobila, kao i recesiju.

Ostavi komentar

0/300