Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Eksplozija u laboratoriji sa najvećim skladištem virusa i bakterija na svijetu: Vlasti tvrde da nema opasnosti, ali ovo nije prvi incident

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: jutarnji.hr

Eksplozija u laboratoriji sa najvećim skladištem virusa i bakterija na svijetu: Vlasti tvrde da nema opasnosti, ali ovo nije prvi incident

U ruskoj državnoj laboratoriji u Koljcovu došlo je do eksplozije plinske boce pri čemu je izbio požar, a jedan radnik zadobio je opekotine drugog i trećeg stepena.

Riječ je o Državnom istraživačkom centru za virologiju i biotehnologiju Vektor u kojem se nalazi najveće skladište opasnih virusa i bakterija na svijetu. Nalazi se u Koljcovu, gradu u blizini Novosibirska. Iz te laboratorije tvrde kako nije došlo do nikakve biološke kontaminacije.

Prema službenim izvorima, požar je planuo na petom spratu u prostoru u kojem se ne nalaze opasne stvari te da nema opasnosti za zaposlene ili lokalno stanovništvo. 

U sibirskom Vektoru u prošlosti su se razvijala biološka oružja i sredstva zaštite, a danas se tamo drže živi uzorci virusa poput antraksa, ebole, ptičje gripe i različlitih sojeva hepatitisa.

Uz američku laboratoriju u Atlanti, Vektor je jedna od dvije laboratorije na svijetu kojima je dopušteno čuvati žive uzorke velikih boginja, bolesti iskorijenjene cjepivom koja je u prošlom vijeku odnijela gotovo pola milijarde ljudskih života.

BBC navodi kako su se tamo tijekom Hladnog rata razvijala biološka oružja, a ruska agencija Interfax piše kako je osnovan 1974. kao institut zatvorenog tipa. Moskovski Komersant opisuje kako Vektor izgleda kao vojna ustanova koja je okružena ogradom od bodljikave žice. Čuvaju ju naoružani stražari.

Ovo nije prvi incident u Vektoru. 2004. jedna naučnica je umrla nakon što si je probola ruku s injekcijom u kojoj je bio virus ebole. Antonina Presnjakova bila je iskusna istraživačica koja je tokom incidenta nosila zaštitno odijelo i gumene rukavice, a vrlo brzo joj je pružena ljekarska pomoć. Uprkos tome, dvije sedmice nakon toga je preminula. Zbog njene smrti sankcionirano je četvoro radnika laboratorije.

Incident u Vektoru opet je u prvi plan vratio zabrinutost o sigurnosti u bivšim ruskim hladnoratovskim istraživačkim centrima. Sovjetski Savez imao je veliki broj nuklearnih, bioloških i hemijskih istraživačkih programa u kojima se nadmetao sa Sjedinjenim Državama, podsjeća BBC.

Prošlog mjeseca petoro nuklearnih inženjera i još dvojica vojnika poginuli su toekom testiranja na vojnom poligonu na sjeveru Rusije. Do nesreće je došlo tokom testiranja raketnog motora, a obližnji grad objavio je porast razine radijacije.

Rusija se o incidentu oglasila nakon dva dana ćutanja i priznala da je eksplozija imala nuklearno obilježje. Par dana kasnije lokalni rukovodioci su potvrdili da je eksplodirao - mali nuklearni reaktor.

Ostavi komentar

0/300