Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dobili posao izgradnje najveće svjetske vjetroelektrane na moru

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina business

Dobili posao izgradnje najveće svjetske vjetroelektrane na moru Equinoru

Norveškom Equinoru i britanskom SSE Renewablesu povjeren je posao izgradnje najveće svjetske vjetroelektrane na moru, u teritorijalnim vodama Velike Britanije, što je investicija vrijedna 10,2 milijarde EUR.

Tim energetskim grupama dodijeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vjetroelektrana na području Dogger Banka u Sjevernom moru kapaciteta 3,6 gigavata (GW), prenosi Hina.

"Očekuje se da će proizvesti dovoljno energije za snabdijevanje ekvivalenta 4,5 miliona britanskih domaćinstava", navodi se u saopštenju Equinora.

Vjetropark će se sastojati od tri projekta, Creyke Beck A, Creyke Beck B i Teesside A, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 GW struje.

Investicija obuhvata period od naredne do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude donesena tokom naredne godine.

Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu.

Trenutna veleprodajna cijena megavata struje je oko 45 EUR.

"Sada je više nego jasno da što više vjetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju", rekao je šef Greenpeacea u Velikoj Britaniji, John Sauven.

SSE, čije je sjedište u Škotskoj, a dionice su mu izlistane na Londonskoj berzi, biće nadležna za izgradnju vjetroelektrane, a Equinor će biti operator.

Ostavi komentar

0/300