Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Iranski ministar: Nove sankcije znak američkog očaja

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Tanjug/B92

Iranski ministar: Nove sankcije znak američkog očaja Foto: Beta

Iranski ministar spoljnih poslova osudio je nove sankcije SAD-a protiv Centralne banke te zemlje kao pokušaj da se Irancima uskrati pristup hrani i ljekovima.

Rekao je da je taj potez znak "američkog očaja".

SAD su uvele u petak novu rundu sankcija Iranu, od kojih se neke odnose na njihovu Centralnu banku, a sve zbog nedavnog napada na saudijska naftna postrojenja za koje se optužuje Teheran.

Iran negira umiješanost u napade jemenskih Huta koji su prepolovili proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

"Ovo je znak američkog očaja... Kad se više puta sankcioniše ista instituciju, to znači i da je propao njihov pokušaj da iransku naciju bace na koljena maksimalnim pritiskom", izjavio je ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Ali ovo je opasno i neprihvatljivo kao pokušaj blokiranja pristupa hrani i ljekovima iranskom narodu", rekao je Zarif po dolasku u Njujork na godišnjicu zasijedanja Generalna skupština UN.

U međuvremenu, nepotvrđeni izvještaji na društvenim medijima naveli su da je jedan broj iranskih veb sajtova - uključujući i one naftnih kompanija - bio pod sajber napadom.

Zarif je rekao da će se u srijedu sastati s ministrima spoljnih poslova preostalih potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji dogovoren sa Veliko Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom kao i Sjedinjenim Državama.

"Kao što smo već rekli, Sjedinjene Države mogu samo prisustvovati ukoliko se vrate (u nuklearni sporazum)... i okončaju ekonomski rat protiv Irana", rekao je Zarif.

Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma prošle godine i ponovo uvele jednostrane sankcije Iranu.

Ostavi komentar

0/300