11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žele da ublaže posljedice prestanka eksploatacije uglja

Izvor: Foto: Wikipedia

Svijet

Comments 0

Žele da ublaže posljedice prestanka eksploatacije uglja

Izvor: Mina business

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Vlada Njemačke odobrila je plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi eura za ublažavanje posljedice napuštanja eksploatacije uglja u rudarskim regionima.

Ministar privrede Peter Altmaier je krajem avgusta rekao da će isplata novca početi kada parlament donese zakon kojim se utvrđuju datumi i uslovi odustajanja Njemačke od korišćenja uglja, vjerovatno narednih mjeseci.

Novac će biti iskorišćen za finansiranje projekata, poput proširenja pristupa širokopojasnom internetu, transportne infrastrkture, lociranja istraživačkih instituta i vladinih službi u pogođenim regionima, prenosi B92.

U januaru je Vladina komisija preporučila da Njemačka najkasnije do 2038. godine obustavi korišćenje uglja za proizvodnju struje, što je dio napora za suzbijanje klimatskih promjena.

Njemačka više od trećine električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj, što stvara velike količine zagađujućih gasova koji doprinose globalnom zagrijavanju.

Posljednji njemački rudnik mrkog uglja zatvoren je u decembru, ali rudnici lignita još rade. Lignit se smatra još prljavijim od mrkog uglja, ali je njegovo vađenje relativno jeftino.

Odluka Vlade donijeta je uoči izbora u dvije pokrajine na istoku Njemačke, u Saksoniji i Brandenburgu, gde se kopa lignit.

Istraživanja pokazuju da su vladajuće njemačke partije na putu da izgube na snazi u tim pokrajinama. Istovremeno se očekuje jačanje krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Opozicioni Zeleni dovode u pitanje "tajming" najave iz Vlade, s obzirom da Njemačka još nema detaljan plan napuštanja uglja. Taj plan se očekuje na jesen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR