11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Strane trupe u Persijskom zalivu uvijek su donosile bol i nesreću"

Izvor: Beta

Svijet

Comments 0

"Strane trupe u Persijskom zalivu uvijek su donosile bol i nesreću"

Izvor: BETA/AFP/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Prisustvo stranih trupa u regionu Persijskog zaliva povećava nesigurnost, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani, poslije objave SAD-a da u to područje šalju pojačanje.

Govoreći na otvaranju vojne parade u Teheranu, Rohani je naveo da će Iran u narednim danima predstaviti plan saradnje priobalnih država s ciljem garantovanja bezbjednosti Persijskog zaliva, Ormuskog moreuza i Omanskog mora.

"Vaše prisustvo je uvijek donosilo bol i nesreću", rekao je iranski predsjednik obraćajući se "onima koji žele da Iran učine odgovornim" za loše stvari u regionu. Takvima je poručio da "što su dalje od regiona, to je on bezbjedniji".

"S naše tačke gledišta, bezbjednost Persijskog zaliva dolazi iznutra, bezbjednosti Ormuskog moreuza dolazi iznutra. Strane snage su izvor problema i nesigurnosti za naš narod i region", naveo je Rohani.

On je ponovio da Iran pruža ruku prijateljstva i bratstva drugim zemljama Zaliva. Prema njegovim riječima, region prolazi osjetljiv trenutak od istorijske važnosti.

"Spremni smo da zanemarimo njihove ranije greške jer je danas situacija takva da neprijatelji islama i regiona, prije svega SAD i cionizam, žele da na loš način iskoriste naše podjele", rekao je iranski predsjednik, misleći na arapske države Zaliva s kojima Iran ima napete odnose, prije svega Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rohani je naveo da će Iran na zasijedanju Generalne skupštine UN predstaviti plan regionalne saradnje koji je nazvao "Nada", s ciljem osiguranja bezbjednosti u Zalivu, Ormuskom moreuzu i Omanskom moru "uz pomoć zemalja regiona", ali nije iznosio detalje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR