10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto je Turska napala Siriju?

Izvor: Foto: Screenshot Twitter

Svijet

Comments 0

Zašto je Turska napala Siriju?

Izvor: CNN/Agencije

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Turska armija je pokrenula planiranu vojnu ofanzivu na sjeveroistok Sirije vazdušnim napadima i artiljerijskom paljbom duž granice, samo nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD, Donald Tramp objavio povlačenje američkih trupa iz te oblasti.

Cilj operacije je odbacivanje kurdskih snaga koje su bile ključni američki saveznik u borbi protiv ISIS-a, dalje od turske granice, da bi se ta oblast iskoristila za smještanje oko 2 miliona sirijskih izbjeglica.

Kurdi su, inače, etnička manjina koja uglavnom zauzima pogranične oblasti Turske, Iraka, Irana, Sirije i Jermenije, konstantno se suočavajući sa diskriminacijom i progonima i nemaju svoju matičnu državu.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje operišu u ovom regionu su američki saveznici, a predvođeni su Kurdskim narodnim zaštitnim jedinicama (Kurdish People's Protection Units) koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Trampova odluka da povuče američke trupe je oslobodila put Turskoj za napad.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabia, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka i Francuska su osudile tursku vojnu operaciju. Nekoliko drugih država, poput Velike Britanije i Iraka su izrazile ozbiljnu zabrinutost, a Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija se sastao da bi iza zatvorenih vrata razmotrio novonastalu situaciju.

ISIS više nema teritorije koje kontroliše nakon martovskog poraza, ali još uvijek postoje njegovi borci koji se kriju ili su zarobljeni od strane SDF-a i koji bi mogli da iskoriste novonastale okolnosti i iznova uspostave ovu terorističku organizaciju (ISIS).

Američki državni sekretar, Majk Pompeo je izjavio da je predsjednik Tramp svjestan da bi se ISIS mogao iznova organizovati, ali da je, pošto je saznao da Turska planira vojnu ofanzivu, odlučio da povuče trupe da bi bio siguran da su američki vojnici na sigurnom, ali da Amerika neće napustiti Kurde.

Pompeo je, u međuvremenu, nazvao pogrešnim tvrdnje da su Sjedinjene Američke Države, povlačenjem trupa iz sjeveroistočne sirije, dale zeleno svijetlo za istrebljenje Kurda.

Međutim, Trampa sada napadaju i njegovi republikanci koji su žestoko kritikovali odluku da dopusti Turskoj da napadne američke saveznike u Siriji, a Tramp je ponudio više razloga zbog kojih je Turcima dao zeleno svijetlo, uključujući i činjenicu da se Kurdi nijesu sa Amerikancima borili u Drugom svjetskom ratu.

Mnogi smatraju da je ovim potezom Donald Tramp prekoračio granicu, čemu u prilog govori i činjenica da njegovu odluku sada napadaju upravo njegovi republikanci.

Senator Pet Tumi Trampovu odluku ocijenjuje kao značajnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Visokorangirana republikanka u Kongresu, Liz Čejni kao katastrofalnu grešku, šef republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel kao odluku koja uvećava rizik od regrupisanja ISIS-a i ostalih terorističkih grupa, a senator Lindzi Grejem  kao odluku koja će ubrizgati steroide svakom radikalnom islamisti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR