Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Erdogan 22. oktobra razgovara s Putinom u Rusiji oko turske ofanzive u Siriji

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Erdogan 22. oktobra razgovara s Putinom u Rusiji oko turske ofanzive u Siriji Foto: Beta

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Rusiju 22. oktobra na razgovore oko turske vojne ofanzive protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, saopštio je njegov kabinet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Erdogana na sastanak u Sočiju u jučerašnjem telefonskom razgovoru, dok brojne zemlje pozivaju Tursku da okonča operaciju "Izvor mira" u Siriji.

Turska je započela ofanzivu pošto su se SAD, saveznici kurdskih boraca, povukle iz sjeveroistočne Sirije. Tražeći novog zaštitnika poslije povlačenja SAD, kurdske vlasti na sjeveru Sirije postigle su dogovor s vladom sirijskog predsjednika Bašara Asada, čije su snage u nedjelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.

Prazninu nastalu povlačenjem Amerikanaca juče je počela da popunjava Rusija, razmještajući vojnike kako bi spriječila sukob snaga sirijske vlade i vojske Turske.

Turska je počela operaciju 9. oktobra da bi stvorila bezbjednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Ostavi komentar

0/300