Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Orban: Ako Turska pusti izbjeglice, upotrijebićemo silu

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Al Jazeera Balkans

Orban: Ako Turska pusti izbjeglice, upotrijebićemo silu

Mađarska će morati da primijeni silu na svojoj južnoj granici sa Srbijom da bi zaštitila granicu Evropske unije ukoliko Turska ostvari prijetnju da će otvoriti vrata za izbjeglice ka Evropi, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je rekao da trenutno oko 90.000 ljudi pokušava ući u EU preko “balkanske rute”, dodajući da će se njihov broj ubrzo povećati na 100.000, prenosi Tanjug.

“Ako Turska pusti dodatnih stotine hiljada migranata, moraćemo upotrijebiti silu da zaštitimo mađarsku granicu i srbijansko-mađarsku granicu”, kazao je Orban.

On je upozorio da bi trenutna situacija u Siriji mogla uskoro imati posljedice i po Mađarsku, čije su granice ujedno i granice EU-a.

“Hej, Evropska unijo, urazumite se. Ponavljam: ne zovite ovo invazijom; ona to nije. Ako nastavite, otvorićemo kapije i poslaćemo vam 3,6 miliona izbjeglica”, poručio je ranije turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Na tu njegovu prijetnju odgovorio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je na Twitteru napisao da je ona “potpuno neumjesna”, dodavši da izbjeglice ne smiju “postati oružje”.

“Turska mora razumjeti da je naša glavna briga da bi njihove akcije mogle voditi ka novoj humanitarnoj katastrofi. I nikad nećemo prihvatiti da izbjeglice postanu oružje i budu iskorištene radi ucjene. Prijetnje predsjednika Erdogana potpuno su neumjesne”, naveo je Tusk.

Ostavi komentar

0/300