Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prva ženska šetnja svemirom u istoriji

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Prva ženska šetnja svemirom u istoriji Foto: Beta

Prvi put u istoriji ljudskih misija u svemiru, dvije astronautkinje izašle su u svemirsku šetnju da bi obavile rutinsku popravku na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronautkinje NASA-e Kristina Kouk i Džesika Meir počele su misiju standardnom bezbjednosnom provjerom svojih odijela, prije nego što su izašle u slobodan prostor, piše Gals Amerike.

Prva svemirska šetnja dvije astronautkinje bila je zakazana za mart ove godine, ali je otkazana, jer je NASA imala samo jedno odijelo u veličini "M".

Kouk, inženjerka elektrotehnike, pomogla je da se u prethodnih nekoliko mjeseci napravi odijelo odgovarajuće veličine za Džesiku Meir.

NASA je saopštila da je prva šetnja u svemiru sa dvije astronautkinje značajan korak vrijedan pomena i slavlja, dok se agencija sprema za povratak čovjeka na mjesec do 2024. u okviru programa "Artemis".

U toj istraživačkoj misiji po prvi put bi na površinu Mjeseca trebalo da se spusti i astronautkinja.

Ovo je prva misija na orbitalnoj stanici za obije astronautkinje, a Kouk će postaviti rekord za najduži boravak na svemirskoj letjelici kada je riječ o ženama, jer bi po završetku misije trebalo da ima ukupno 328 dana u svemiru.

Ostavi komentar

0/300