Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kurc: "Zapadna arogancija" prema istočnoj Evropi

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: b92

Kurc: "Zapadna arogancija" prema istočnoj Evropi Foto: EPA

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc kritikovao je "zapadnu aroganciju" prema istočnoj Evropi, ocjenivši da je to opasan razvoj.
 
On je kao "apsolutno pogrešnu odluku" okarakterisao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kurc je, u intervjuu njemačkom "Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ), upozorio na opasnost produbljivanja razdora između istočne i zapadne Evrope.

"Djelimično prisutna zapadna arogancija doprinosi jačanju negativnih osjećanja na istoku Evrope, a posljedica je i da stanovništvo zapadne Evrope na građane istočnog dijela kontinenta gleda sa visine", objasnio je on.

On je poručio i da ne cijeni politiku "uzdignutog prsta i moralne arogancije", kao i da se od osnovnih vrijednosti, kakve su vladavina prava i demokratija, ne smije odustajati ni pedalj.

"To je osnova EU. To što su u migranstskoj krizi pojedine države pokušale da drugima nametnu politiku otvorenih granica je sigurno produbilo razdore u Evropi", smatra bivši austrijski kancelar.

Ostavi komentar

0/300