Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Predsjednica EK smatra da je NATO izvanredna institucija uprkos kritikama

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Predsjednica EK smatra da je NATO izvanredna institucija uprkos kritikama Foto: Beta

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je danas da je NATO "izvanredna" institucija, nakon kritika francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji smatra da je Alijansa u stanju "moždane smrti".

"Uprkos previranjima posljednjih nedjelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode", rekla je Ursula fon der Lajen u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Prema njenim riječima, NATO je najjači odbrambeni savez u svijetu.

Makron je u intervjuu za britanski nedjeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju "moždane smrti", obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.

"Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a", rekao je Makron i dodao da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, ponovo se zalažući za jačanje evropske odbrane.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo koji se takođe nalazi u Njemačkoj, ocenio je da Alijansi prijeti da postane "zastarjela" institucija ako lideri ne poštuju svoje obaveze, posebno finansijske.

SAD su ranije kritikovale članice Alijanse da ne ispunjavaju svoje obaveze, odnosno da treba da izdvajaju dva odsto svog Bruto društvenog proizvoda (BDP). Njemačka za sada izdvaja oko 1,2 odsto.

Ostavi komentar

0/300