Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Lavrov: Moskva se neće pridružiti Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Srna/Blic

Lavrov: Moskva se neće pridružiti Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja Foto: Beta

Rusija se neće pridružiti Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da Rusija vjeruje da je eliminisanje nuklearnog oružja moguće samo u kontekstu sveobuhvatnog i potpunog razoružavanja.

"Želim još jednom da naglasim da se Rusija neće pridružiti ovom sporazumu. Cilj izgradnje svijeta bez nuklearnog oružja jeste zajednički, ali ga ne bi trebalo dostizati jednostranim i prilično arogantnim metodama kao što je predviđeno u dokumentu sporazuma", poručio je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da Rusija insistira na tome da je potpuna eliminacija nuklearnog oružja moguća samo uz jednaku i nedjeljivu bezbjednost za sve, uključujući zemlje koje posjeduju nuklearno oružje u okviru Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Ruski ministar rekao je da je opasna i obmanjujuća tendencija da se zemlje prisile da odustanu od nuklearnih arsenala bez vođenja računa o njihovim strateškim i bezbjednosnim interesima, javio je TASS.

Šef ruske diplomatije dodao je da je Rusija ubijeđena da se današnji rizici i prijetnje od širenja oružja mogu ukloniti samo uz strogo poštovanje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, uz vođenje računa o ravnoteži između neširenja, razoružavanja i mirnodopskog korišćenja nuklearne energije.

Ostavi komentar

0/300