9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pariz: Lideri pozvali na međunarodnu saradnju

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Pariz: Lideri pozvali na međunarodnu saradnju

Izvor: Tanjug/B92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Francuski predsjednik Emanuel Makron i drugi lideri pozvali su na veću međunarodnu saradnju radi ublažavanja tenzija u svijetu na mirovnom forumu u Parizu.

Forumu ne prisustvuju SAD.

Oko 30 šefova država ili vlada, visokih zvaničnika iz drugih zemalja i čelnika 10 međunarodnih organizacija pridružilo se danas stotinama aktivista, preduzetnika i drugih na Pariskom mirovnom forumu. Sjedinjene Države nijesu poslale vladinog zvaničnika na ovaj događaj, prenosi AP.

U svom uvodnom govoru Makron se zalagao za multilateralizam i za "uravnoteženu saradnju" između nacija. U očiglednoj aluziji na spoljnu politiku predsjednika Donalda Trampa, Makron je rekao da je iskušenje unilateralizma "vrlo rizično".

"Isprobali smo tu opciju u prošlosti: ona vodi ratu", rekao je Makron. Svijet se danas suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, a unilateralizam rađa nacionalizam koji vodi u ratove, poručio je on.

Klimatske promjene, demografska pitanja, migracije, sukobi, terorizam i borba protiv siromaštva bili su teme na forumu koji će trajati do srijede.

"Danas je svijet poput ogromnog okeana u kome su sve zemlje međusobno povezane, svi smo suočeni sa istim izazovima", rekao je kineski potpredsjednik Vang Kishan i dodao da je "kolektivni odgovor jedina održiva opcija".

Izabrana predsjednica izvršne komisije Evropske unije Ursula fon der Lajen rekla je da je njena vizija "Evropa koja pomaže pomirenju onih koji su podijeljeni".

"Potrebno je stabilno i odgovorno vođstvo. Svi moramo da doprinesemo", rekla je.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je molbu foruma za više međunarodne saradnje.

"Ključni nedostatak Savjeta je nedovoljna zastupljenost zemalja u razvoju. Samo ako povećamo zastupljenost Azije, Latinske Amerike i Afrike, možemo da riješimo ovaj problem. Skrenuo bih vam pažnju da u bilo kojoj konfiguraciji Savjeta bezbjednosti Zapad ima najmanje jednu trećinu, a ponekad i više sjedišta", rekao je Lavrov na forumu, javlja TAS.

Za trenutne probleme širom Bliskog Istoka Lavrov je okrivio SAD zbog egocentrične i kratkovide politike, od obnovljene nuklearne aktivnosti Irana do napetosti u Izraelu i palestinskim teritorijama i iračkih političkih protesta.

Direktor Mirovnog foruma Žilijen Vese rekao je za AP da je ovaj događaj nastojanje da se "ponovo potvrdi važnost pravila, važnost kolektivnog djelanja" u vrijeme svjetskih tenzija i lomova.

Organizatori žele da poslijeratni sistem višestranačke saradnje unaprijede u "gras ruts" model, sa fokusom na organizovanju osoba koje će biti obuhvaćene rezultatom promjena, prije nego organizovanje vođa zajednica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR