8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU: Raspravlja se o novoj metodologiji proširenja, ali to zasad nije stiglo do Komisije

Svijet

Comments 0

EU: Raspravlja se o novoj metodologiji proširenja, ali to zasad nije stiglo do Komisije

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U institucijama Evropske unije se nezvanično raspravlja o mogućoj "novoj metodologiji" pregovora o članstvu, ali zahtjev da se krene u izradu te reforme procesa proširivanja nije došao do Evropske komisije (EK), izjavila je danas predstavnica za štampu EK Mina Andreeva.

O tome će, dodala je ona, raspravljati šefovi diplomatija EU iduće nedjelje u Briselu.

Zvaničnici u Savjetu ministara EU u Briselu su agenciji Beta rekli da mogu da potvrde izjavu makedonskog predsjednika Steve Pendaroskog da među članicama Unije već kruži "non-paper" nezvanični dokument u kojem se predlažu mjere za preobražaj postupka pregovora o proširivanju.

Pendaroski je rekao da je takav dokument pripremio francuski predsjednik Emanuel Makron i mjere preustrojstva pregovora o članstvu bi trebalo da budu usvojene od vođa EU u martu iduće godine, što bi omogućilo i da se na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu da "zeleno svijetlo" za pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Makron, po riječima makedonskog predsjednika, nema namjeru da izdejstvuje neku zamjenu za puno članstvo kandidata sa Zapadnog Balkana.

Francuski predsjednik je na samitu EU u oktobru stavio do znanja da se Pariz, a to uglavnom podržavaju i Holandija, Danska i još par članica Unije, protivi otvaranju novih pregovora o članstvu sve dok iznutra Unija ne objedini i ojača svoje redove, s tim da se i spor i nedjelotvoran sadašnji postupak pregovora o članstvu takođe potpuno preobrazi.

Prema francuskim izvorima, riječ nije o tome da se Zapadnom Balkanu ponudi "povlašćena veza" s Unijom umjesto članstva, već da se pregovori ubrzaju i kandidati dobiju mogućnost da, u slučaju da uspješno sprovedu reforme na nekom sektoru, odmah dobiju i sredstva iz fondova EU, što bi inače, po sadašnjem sistemu, dobili tek kad postanu članice.
 
 
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR