Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Evropski parlament odbio mađarskog kandidata za komesara EU

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Beta

Evropski parlament odbio mađarskog kandidata za komesara EU

Mađar Oliver Varhelji, na saslušanju u odboru Evropskog parlamenta, nije uspio da ubijedi poslanike da je dobar kandidat za novog komesara za proširenje i treba pismeno da odgovori na dodatna pitanja, a moguće je da ima i drugo saslušanje iduće nedjelje, prenijela je agencija AFP pozivajući se na izvore iz EP.

Prema tim izvorima, protiv Varheljija su na Spoljnopolitičkom odboru EP glasali socijalisti, ekolozi, radikalna ljevica i liberali iz Obnovimo Evropu.

Neki su smatrali da nije stručan za portfelj proširenja koji mu je dodijeljen, a drugi su tražili dodatna razjašnjenja.

Mađarski kandidat sakupio je 30 glasova, što je manje od potrebne dvotrećinske većine (od ukupno 71) da se odobri budući komesar.

Kako prenose mediji, Varhelji do ponedjeljka u podne treba da dostavi pismeno odgovore na dodatna pitanja, a poslije toga EP će ponovo 21. novembra da procijeni da li su odgovori zadovoljavajući.

Odluka je uslijedila poslije jučerašnjeg trosatnog saslušanja u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Odluka članova Odbora da ne da zeleno svjetlo Varheljiju za mjesto komesara za proširenje stvara još jednu glavobolju za novu šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i dovodi u pitanje šanse da nova Komisija preuzme dužnost 1. decembra, rok koji je već jednom pomjeren za mjese.

Varhelji je drugi kandidat Madjarske za komesara pošto je prethodni kandidat Laslo Tročanji odbijen u Odboru za pravne poslove EP zbog sukoba interesa.

Na pitanje poslanika kako će on kao mađarski komesar raditi na poštovanju temeljnih vrijednosti i propisa EU u politici proširivanja i susjedstva, ako je mađarska vlada na udaru optužbi Unije da to upravo krši, Varhelji je uzvratio da će "zastupati Evropsku uniju".

Novoimenovani kandidati Rumunije i Francuske za evrokomesare Adina Valean i Tijeri Breton prošli su na jučerašnjem saslušanju u Odboru EP. Oni imaju portfelj saobraćaja odnosno unutrašnjih tržišta.

EP bi trebalo 27. novembra da glasa za sastav Komisije predvođene Ursulom fon der Lajen u cjelini.

Ostavi komentar

0/300