8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vojska i policija otvorile vatru na pristalice Moralesa, ubijeno osam ljudi

Izvor: EPA-EFE/Jorge Abrego

Svijet

Comments 0

Vojska i policija otvorile vatru na pristalice Moralesa, ubijeno osam ljudi

Izvor: Beta/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Bolivijska vojska i policija otvorile su vatru na pristalice doskorašnjeg predsjednika Eva Moralesa u gradu Sakaba i ubile osam ljudi, dok su desetine povrijeđene, prenijela je agencija AP novi bilans žrtava.

Direktor bolnice u tom gradu je rekao da su svi mrtvi i najveći dio ranjenih pogođeni iz vatrenog oružja i rekao da se radi o najgorem nasilju u njegovoj 30-ogodišnjoj karijeri.

Morales je na Tviteru naveo da se dogodio "masakr" i prelaznu vladu samoproglašene predsjednice Žanin Anjes opisao kao diktaturu.

"U ime demokratije, ako privremena vlada ne želi da učestvujem na novim izborima, nema problema. Samo se pitam odakle toliki strah od Eva. Ipak, spreman sam da postavim prioritete ako će to da donese mir Boliviji", naveo je Morales.

On se nalazi u Meksiku, gdje je dobio azil nakon što je u nedjelju podnio ostavku pod pritiskom vojske i prijetnji njegovim saradnicima.

Demonstranti su naveli da je pucano kada su pokušali da prođu vojni kontrolni punkt.

Anjes je u petak izjavila da Moralesu neće biti dozvoljeno da se kandiduje na novim izborima, kao i da bi mogao biti optužen za izbornu krađu ako se vrati u Boliviju. Morales tvrdi da je još legalni šef države pošto parlament nije usvojio njegovu ostavku.

Najkritičnija je situacija u ruralnim oblastima provincije Kočabamba, gdje su Indijanci većina i gdje Evo Morales ima najviše pristalica.

Konzervativna opozicija, koja je uspjela doći na vlast bez većine u parlamentu, želi da prije svega spriječi učešće Moralesa na predstojećim izborima, jer je još najpopularniji političar kod većinskog domorodačkog stanovništva.

"On je živio kao bogataš, a govorio je u ime siromašnih. Ovo je ono što je on htio da sakrije. Iz ovih detalja se vidi zašto nikada nije dozvolio posjete na 23. spratu", rekla je nova ministarka za komunikacije Roksana Lizaraga.

Nova predsjednica Bolivije optužila je bivšeg predsjednika Moralesa za talas nasilja

"Iznenađena sam žestinom nasilja koje je oblikovala vlast Eva Moralesa. Odlučni smo da smirimo situaciju, ali ne postoji za to želja druge strane. Preovladala je iracionalnost i nema dijaloga iako smo tražili posredovanje Ujedinjenih nacija, crkve... iako smo ponudili garancije članovima Socijalističkog pokreta", rekla je Žanin Anjes.

Privremena vlada Bolivije zatražila je od venecuelanskih i kubanskih zvaničnika da napuste zemlju, uključujući i kubanske ljekare, optužujući ih da podstiču nemire.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR