14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Handke izbacio novinara iz svoje kuće: Nobelovca naljutilo pitanje o jugoslovenskom pasošu

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM .

Svijet

Comments 0

Handke izbacio novinara iz svoje kuće: Nobelovca naljutilo pitanje o jugoslovenskom pasošu

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke izbacio je urednika kulture Austrijske novinske agencije (APA) iz svoje kuće i prekinuo intervju nakon što ga je austrijski novinar zamolio da objasni kontroverze oko svog jugoslavenskog pasoša, prenijeli su danas austrijski mediji.

"To je već odavno razjašnjeno. To je bio pasoš koji mi je izdat kako bi mi bilo olakšano putovanje unutar zemlje", objasnio je 76-godišnji pisac prije nego što je novinara izbacio iz svoje kuće pored Pariza, gdje je intervju održan.

"Sada prekidamo. Molim Vas da iziđete iz kuće", rekao je Handke austrijskom novinaru te mu na odlasku dobacio kako se nada da ga "neće vidjeti u Stokholmu" na konferenciji za novinare uoči dodjele nagrade.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stavu tokom ratova na području bivše Jugoslavije 90-ih godina.

Trenutno se u Austriji ispituje dodjela jugoslavenskog pasoša do koje je došlo 1999, jer se u toj zemlji primanjem drugog državljanstva dovodi u pitanje posjedovanje domicilnog.

Pokrajinska vlada Koruške provjerava okolnosti izdavanja jugoslavenskog pasoša i posebno pismeno objašnjenje Handkea koji je, nakon što su se u medijima pojavili navodii o tome da posjeduje jugoslavensko odnosno srpsko državljanstvo, reagovao pismom koruškoj vladi. On je u dopisu objasnio kako se radi o "pasošu iz usluge" koja mu je trebala omogućiti lakše putovanje po tadašnjem ostatku Jugoslavije za potrebe istraživanja.

Slično je u petak ponovio za austrijsku agenciju APA rekavši da je to bio samo "kurtoazni pasoš" u svrhu da mu se olakša putovanje.

"Niti u jednom trenutku mi nije stavljeno do znanja da se radi o primanju jugoslavenskog državljanstva", rekao je Handke.

S obzirom na to da prema austrijskim zakonima primanje stranog državljanstva automatski povlači za sobom gubitak austrijskog, postavilo se pitanje je li Handke još uopšte austrijski državljanin.

Koruški premijer Peter Kaiser je naglasio kako provjera pitanja Handkeovog državljanstva ne znači da se sumnja u to da je Handke austrijski državljanin, ali da je on dužan pokrenuti postupak provjere.

Ranije u novembru američki istraživački portal The Intercept prvi je pisao o postojanju tog pasoša i postavio je pitanje je li to bio znak političke podrške tadašnjem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji je bio optužen za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

U medijima njemačkog govornog područja se i dalje žestoko polemiše oko dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici, a Bošnjake uporno naziva "mulsimanskim Srbima".

Handke je već prije nekoliko sedmica u rodnoj Koruškoj prekinuo konferenciju za novinare zbog njemu neugodnih pitanja.

Kontroverzni pisac trebalo bi da održi konferenciju u Stokholmu 6. decembra prije nego što primi Nobelovu nagradu 10. decembra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR