Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Umro muškarac koji je pokrenuo "ledeni izazov"

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Umro muškarac koji je pokrenuo "ledeni izazov" Screenshot: YouTube/ABC News

Umro je Piter Frates, muškarac koji je pokrenuo takozvani Ledeni izazov (eng. Ice Bucket Challenge) kako bi osigurao novac za istraživanje i pronalazak lijeka za amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS).

Ovo progresivno neurološko oboljenje koje rezultira paralizom mišića, najčešće pogađa sredovječne osobe, a većina oboljelih premine nakon tri do pet godina od postavljanja dijagnoze.

Suprug i otac

Frates se tokom srednje škole aktivno bavio sportom i kasnije postao kapetan svoje bejzbol ekipe u Boston Collegeu. Preminuo je u 34. godini, pet godina nakon što je pokrenuo Ledeni izazov. ALS mu je dijagnostifikovan 2012.

"Peter Frates, suprug i otac, preminuo je okružen svojom porodicom u dobi od 34 godine nakon herojske bitke sa ALS-om", saopštila je juče njegova porodica, a prenosi The Independent.

Prikupljene velike svote novca

Podsjetimo, procjenjuje se da je u Ledenom izazovu, koji je krenuo iz SAD-a pod nazivom ALS Ice Bucket Challenge, učestvovalo oko 17 miliona ljudi, a videosnimke na kojima se poznate osobe polivaju kantom vode pogledalo je više od 440 miliona ljudi.

Ostavi komentar

0/300