Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Otkriveno bogato nalazište nafte

| Postavio/la: Marija Mitrović

Otkriveno bogato nalazište nafte Ilustracija/EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Kompanija Springfild iz Gane u Atlantskom okeanu, blizu obale te zapadnoafričke države, otkrila je bogato nalazište nafte.

Kapacitet se procjenjuje na 1,5 milijardi barela i 0,7 hiljada milijardi kubnih stopa gasa, izvještava Rojters.

Ovo otkriće je značajno za zemlju koja trenutno proizvodi oko 200.000 barela nafte dnevno, od čega približno polovinu proizvodi britanska kompanije Tulov na "Džubili polju".

Kompanija Springfild, u stoprocentnom vlasništvu države, navela je u saopštenju da se neotkriveni potencijal bloka procjenjuje na preko tri milijarde barela nafte i gasa.

"Ovo je sjajna vijest za Springfield, Ganu i Afriku", rekao je glavni izvršni direktor Kevin Okjere, dodajući da ovo otkriće korespondira sa vizijom kompanije da postane vodeći afrički igrač u proizvodnji "crnog zlata".

Vlada Gane je nezadovoljna sporim tempom razvoja bušotina u priobalju i radi na reviziji zakona o davanju dozvola u nastojanju da podstakne proizvodnju.

Zamjenik ministra za naftu je prošlog mjeseca rekao da je Gana očekivala da će između 2013. i 2016. godine biti izbušeno 14 bušotina i investirano 890 miliona dolara, ali da nije izbušena ni jedna jedina bušotina, a da su kompanije potrošile samo 95 miliona dolara, prenosi Rojters.

Ostavi komentar

0/300