26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amerika pred istorijskom odlukom; Tramp: Molite se!

Izvor: Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Svijet

Comments 0

Amerika pred istorijskom odlukom; Tramp: Molite se!

Izvor: Antena M/Glas Amerike /dnevnik.hr

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Predstavnički dom Kongresa počeo je debatu o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa kojeg terete za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Debata o opozivu predsjednika SAD počela je obraćanjem predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a šest sati predviđenih za raspravu biće podijeljeni podjednako demokratama i republikancima.

“Tragično je to što su predsjednikovi bezobzirni potezi doveli do ovoga. Nije nam ostavio drugog izbora. Danas raspravljamo o činjenici da je predsjednik prekršio ustav i da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost – što su potvrdili i brojni svjedoci. Predsjednik je zloupotrebio položaj kako bi stekao ličnu političku korist na račun američke nacionalne bezbjednosti. A kada je otkriveno šta radi, počeo je sa do sada neviđenom kampanjom opstrukcije i sukobljavanja sa Kongresom”, kazala je Pelosi.

Ponovila je da su utvrđene činjenice da je predsjednik prekršio Ustav, da je prijetnja za nacionalnu bezbjednost i integritet izbora i da je počinio prestupe zbog kojih bi trebalo da bude opozvan.

„Danas smo ovdje da branimo demokratiju u ime naroda“, zaključila je Pelosi.

Republikanski predstavnik u Kongresu Dag Kolins ponovio je da predsjednik nije učinio ništa od onoga što mu se stavlja na teret i da demokrate žele da ga opozovu otkad su u novembru 2018. osvojile većinu u Predstavničkom domu.

Kolins je istakao da “demokrate ne mare za činjenice, već samo žele da opoziv predsjednika završe što prije”.

“Ovo je opoziv baziran na pretpostavkama”, rekao je republikanski predstavnik u Kongresu.

Tramp se, u međuvremenu oglasio na Tviteru. 

"Možete li vjerovati da će me danas opozvati radikalna ljevica, demokrati koji ne rade ništa, a ja nijesam učinio ništa pogrešno! Strašno. Čitajte transkripte. To se ne bi nikada više smjelo dogoditi nekom drugom predsjedniku. Molite se!", poručio je Tramp. 

Predstavnički dom raspravlja po dva osnova za opoziv Trampa - zloupotrebi položaja, tako što je tražio ukrajinsko miješanje u izbore 2020. i opstrukciji Kongresa, tako što je ignorisao obavezujuće zahtjeve kongresnih odbora da članovi njegove administracije svjedoče ili predaju dokumenta neophodna u istrazi.

Očekuje se da će Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, glasati za Trampov opoziv.

To, međutim, ne znači automatsku smjenu predsjednika, već se o tome odlučuje na suđenju u Senatu, koji kontrolišu republikanci.

Ukoliko, ipak, do impičmenta dođe, Tramp bi bio treći američki predsjednik koji je opozvan.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR