Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

U SAD potvrđen prvi slučaj novog virusa

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/B92

U SAD potvrđen prvi slučaj novog virusa Ilustracija: Foto: Wikipedia

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je prvi slučaj oboljelog od novog oblika kineskog koronavirusa u SAD.

Radi se o tridesetogodišnjem muškarcu koji je hospitalizovan u Everetu blizu Sijetla.

On se vratio u okolinu Sijetla sredinom prošle nedjelje poslije putovanja u oblast oko Vuhana u Kini gdje je počela epidemija.

Ne smatra se da predstavlja prijetnju za medicinsko osoblje ili za javnost, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Kako su naveli, on nije pokazivao simptome kada je stigao na aerodrom u Sijetlu ali se javio ljekarima u nedjelju kada je počeo da se osjeća loše.

SAD je peta zemlja koja je prijavila ovu bolest, poslije Kine, Tajlanda, Japana i Južne Koreje. Od virusa je do sada zaraženo oko 300 ljudi, a šestoro je umrlo, svi u Kini.

Šef stručnog tima kineske vlade izjavio je juče da je u epidemiji novog koronavirusa potvrđen prenos sa čovjeka na čovjeka, što povećava mogućnost da bi zaraza mogla da se širi brže i na većem prostoru.

Zaraženi muškarac nije posjetio nijednu od pijaca u Vuhanu u Kini odakle potiču brojni slučajevi ove bolesti, ali je samo putovao u tu oblast, rekla je Nensi Mesonijer, direktorka centra za respiratorne bolesti u CDC-iju u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Krajem prošle sedmice američki zdravstveni zvaničnici počeli su da kontrolišu putnike iz centralne Kine na američkim aerodromima.

Slične kontrole počele su da se primjenjuju na aerodromima širom svijeta u nastojanju da se spriječi širenje virusa. 

Ostavi komentar

0/300