Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Abas na sastanku sa Makronom pozvao na priznanje Palestine

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Beta/N1

Abas na sastanku sa Makronom pozvao na priznanje Palestine EPA-EFE/ABBAS MOMANI

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sastao se sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Ramali na Zapadnoj obali i izrazio nadu da će Francuska priznati državu Palestinu, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

Makron je stigao u Ramalu u sinoć, oko pet sati kasnije nego što je planirano, pošto je proveo dan na sastancima s izraelskim zvaničnicima u Jerusalimu, obilazeći grad i večerao u rezidenciji predsjednika Izraela u društvu desetina svjetskih lidera pred skup povodom 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Aušvic u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem.

"Želimo da evropske države koje vjeruju u rješenje (po modelu) dvije države i Francuska priznaju državu Palestinu duž granica iz 1967. s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom", rekao je Abas francuskom kolegi.

Izraelski zvaničnici već dugo smtraju da bi priznanje Palestine prije finalizovanja mirovnog sporazma pooštrilo palestinski pregovarački stav što bi otežalo postizanje dogovora.

Makron je rekao Abasu da podržava mirovni proces između Izraela i Palestinaca zasnovan na rješenju po modelu dvije države.

Ostavi komentar

0/300