9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kinezi zbog koronavirusa novčanice stavljaju u "karantin"

Izvor: Foto: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Kinezi zbog koronavirusa novčanice stavljaju u "karantin"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Kineske vlasti naredili su dezinfekciju novčanica i izolaciju korištenih primjeraka u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa koji je do sada ubio više od 1.500 osoba.

Kako prenosi Gardijan, banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse na novčanicama valute juan. Nakon dezinfekcije, novčanice se stavljaju u izolaciju u trajanju do 14 dana, zavisno od lokacije i regije.

Kako je saopštila centralna banka, nakon "tretmana" novčanice se puštaju natrag u opticaj.

Kako bi se to desilo, Centralna banka je naredila da se novčanice postepeno povuku, a da se građanima umjesto njih izdaju nove. Kako se navodi, u Vuhan je ubrzigano oko četiri milijarde novih neinficiranih novčanica.

Koronavirus koji je do sada samo u Kini zarazio više od 66.000 osoba uzrokovao je nagli porast u javnoj higijeni kroz dezinfekciju i smanjenje fizičkog kontakta među ljudima.

Apoteke širom zemlje rasprodale su sredstva za čišćenje i hirurške maske samo nekoliko dana nakon što je grad Vuhan krajem januara stavljen u najveći karantin u istoriji čovječanstva.

Prostorije su opremljene antiseptičnim maramicama i tečnostima, a pojedine kompanije za prevoz putnika svaki dan čiste svoje automobile u nadi da će tako usporiti širenje koronavirusa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR