16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je Jahja Sinvar – čovjek koji možda drži ključ za oslobađanje talaca u Gazi

Izvor: EPA EFA

Svijet

Comments 0

Ko je Jahja Sinvar – čovjek koji možda drži ključ za oslobađanje talaca u Gazi

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Čovjek kog Izrael opisuje kao arhitektu napada 7. oktobra sada je možda najmoćnija figura u Hamasu. Jahja Sinvar, 61, bio je jedan od osnivača Hamasa i postao je vjerovatno njegova najmoćnija figura. Izraelski zvaničnici opisali su ga kao arhitektu napada 7. oktobra, u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Kako piše Gardijan, riječ je o osobi koja možda drži ključ za aktuelne pregovore o oslobađanju talaca u Gazi.

Rođen je u izbjegličkom kampu na južnom kraju pojasa Gaze, a uključio se u islamistički aktivizam dok je studirao na Islamskom univerzitetu u Gazi ranih 1980-ih, dok je vjerski preporod uzeo zamah širom Bliskog istoka.

Godine 1987. pridružio se novoosnovanoj grupi Hamas i postavljen za šefa njene obavještajne službe. Dužnosti su uključivale otkrivanje špijuna ili drugih „saradnika” sa Izraelom, kao i ljudi u Gazi koji su prekršili Hamasov strogi „moralni kod“.

Uhapšen je 1988. godine i osuđen na četiri doživotne kazne zatvora zbog pokušaja ubistva i sabotaže, a zatim je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima. U zatvoru, Sinvar nije htio da razgovara ni sa jednim Izraelcem, i lično je kažnjavao one koji su to uradili, gurnuvši lice u improvizovanu peć, kaže bivši izraelski isljednik koji je radio u objektu u kojem je Sinvar držan.

„On je hiljadu odsto odan i hiljadu odsto nasilan, veoma, veoma čvrst čovjek“, rekao je isljednik.

Ali on je takođe sofisticirani politički operater oštrog uma. Sinvar je svoje vrijeme u zatvoru iskoristio da nauči hebrejski i izuči svog neprijatelja, stičući znanje koje bi sada moglo da bude od pomoći.

Kada je pušten sa više od 1.000 zatvorenika razmijenjenih 2011. za Gilada Šalita, izraelskog vojnika kojeg je Hamas zarobio pet godina ranije, Sinvar se odmah vratio na prve linije, rekavši da je iz sopstvenog iskustva zaključio da je hvatanje izraelskih vojnika bilo „jedini način” za oslobađanje zatvorenika. Novinar koji je tada sreo Sinvara rekao je za Gardijan da je lider Hamasa bio toliko fokusiran da kao da „svijet ne postoji izvan njegovog pogleda“.

Šest godina nakon oslobađanja, Sinvar je preuzeo sveukupnu komandu nad Hamasom u Gazi, konsolidujući odnose između vojnog i civilnog administrativnog krila organizacije i marginalizujući političko vođstvo u inostranstvu.

Iako su vojni komandanti vjerovatno planirali detalje napada 7. oktobra, vjeruje se da je Sinvar pokrenuo operaciju i da je bio uključen u skoro sve aspekte.

On se sada krije, vjerovatno u mreži tunela koje je izgradio Hamas ispod južne Gaze, piše Gardijan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR