16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvaničnici SAD i Izraela razgovarali o Rafi

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Zvaničnici SAD i Izraela razgovarali o Rafi

Autor: Antena M

  • Viber

178. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

22:51 Zvaničnici SAD i Izraela razgovarali o Rafi

Viši američki i izraelski zvaničnici održali su  virtuelni sastanak kako bi razgovarali o alternativnim prijedlozima administracije SAD za izraelsku vojnu invaziju na Rafu na jugu Pojasa Gaze čemu se protivi Vašington.

Američki zvaničnik je rekao da je sastanak završen, prenio je Rojters.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je Izrael da ne sprovodi ofanzivu velikih razmjera u Rafi kako bi izbjegao nove civilne žrtve među palestinskim stanovništvom u Gazi, gdje palestinske zdravstvene vlasti kažu da je ubijeno više od 32.000 ljudi.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) rekla je da su SAD izrazile zabrinutost u vezi s velikom kopnenom operacijom u Rafi, posljednjem relativno sigurnom utočištu za više od milion raseljenih palestinskih civila.

"Ako žele da nastave sa vojnom operacijom, moramo da obavimo ovaj razgovor", rekla je Žan-Pjer na konferenciji za novinare.

Ona je rekla novinarima da će savjetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) voditi razgovore s američke strane.

21:09 Izraelski premijer Netanjahu najavio zabranu emitovanja televizije Al Džazira

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je danas da će zabraniti emitovanje televizije Al Džazira u Izraelu, ubrzo poslije izglasavanja zakona u Parlamentu koji mu daje ovlašćenje da to uradi.
 
„Teroristička televizija Al Džazira neće više emitovati program u Izraelu. Imam nameru da djelujem odmah u saglasnosti sa novim zakonom da prekinem aktivnosti te televizije“, napisao je Netanjahu na društvenoj mreži X.

On je ovo izjavio ubrzo posle današnjeg glasanja u Knesetu kada je odobren zakon koji dozvoljava da se u Izraelu zabrane strani mediji koji nanose štetu bezbjednostni države, tekst koji je uperen protiv te katarske televizije.

Zakonom se daje mogućnost premijeru da zabrani emitovanje određene televizije ali i da zatvori njene kancelarije u Izraelu.

17:44 Sirijski i iranski mediji izvještavaju o izraelskom napadu na Damask

Sirijski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su “neprijateljske mete” u blizini Damaska, javila je državna novinska agencija.

Novinska agencija Reuters je, pozivajući se na iransku web-stranicu SSN, izvijestila da je Izrael ciljao iranski konzulat i rezidenciju ambasadora.

Prema sirijskim medijima, napad se dogodio u opštini Mezeh u Damasku.
 
17:02 Ministarstvo zdravstva u Gazi: Povećava se broj ubijenih 

Broj ljudi ubijenih u Gazi od 7. oktobra povećao se na 32.845, prema podacima Ministarstva zdravstva. 

U izraelskim napadima na Gazu takođe su ranjene najmanje 75.392 osobe.

U posljednja 24 sata poginule su 63 osobe, a 94 su ranjene.

15:17 Wafa: Stotine tijela civila pronađeno u bolnici Al-Šifa 

Stotine tijela ubijenih civila pronađeno je u medicinskom kompleksu Al-Šifa, izvijestila je palestinska novinska agencija Wafa.

Izvori su rekli da su izraelske snage uništile privremeno groblje koje su građani postavili na tom mjestu, izvadivši tijela iz zemlje i bacivši ih u različite djelove bolnice, prenosi Al Džazira. 

Wafa je takođe izvijestila da je izraelska vojska prekopala teren kompleksa i bacila zakopana tijela u različite djelove bolnice.

10:26 Izraelska vojska potvrdila povlačenje iz bolnice Al-Šifa

Izraelske snage potvrdile su povlačenje iz bolnice Al-Šifa, rekavši da su ubile palestinske naoružane napadače i zaplijenile oružje i obavještajne dokumente tokom svoje dvosedmične operacije.

Opsada najveće prijeratne bolnice u Gazi izvedena je “uz sprječavanje nanošenja štete civilima, pacijentima i medicinskim timovima”, saopštila je vojska. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je 21 pacijent preminuo otkako je Izrael započeo opsadu objekta 18. marta.

Mediji takođe izvještavaju o razaranju medicinskog kompleksa.

08:28 Hamas potvrdio da se izraelska vojska povukla iz bolnice Al Šifa, pronađena tijela

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila iz bolnice Al Šifa, najveće bolnice na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, gdje je prije dvije nedjelje pokrenula vojnu operaciju.

Novinar AFP i očevici na licu mjesta vidjeli su tenkove i vojna vozila kako napuštaju bolnički kompleks.

„Desetine leševa, od kojih su neka u stanju raspadanja, pronađeni su u i oko bolnice“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas.

07:02 Kabinet za medije iz Gaze: Broj novinara koje je ubila izraelska vojska porastao na 137

Nakon što je izraelska vojska ubila fotoreportera i urednika, Kabinet za medije Vlade Gaze objavio je da se broj ubijenih novinara od početka rata popeo na 137.

Abdel Vahab Avni ubijen je nakon što je izraelska vojska bombardirala njegov dom u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u središnjoj Gazi, stoji u saopštenju. 

Rekordan broj novinara ubijen je u opkoljenoj enklavi od 7. oktobra, uključujući više novinara Al Jazeere.

Najnoviji vazdušni napad na novinare u Gazi dogodio se ranije danas, kada je gađan novinarski šator u dvorištu bolnice Al-Akssa, ubivši najmanje četiri osobe.

06:59 UNRWA o razaranju škola u Gazi: ‘Ovo je rat protiv djece’

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) podsjeća da je od početka rata više od sto njenih škola bilo direktno ili indirektno pogođeno od strane izraelske vojske.

“Mnoge su korišćene kao skloništa za raseljene. Nijedno mjesto nije sigurno u Pojasu Gaze,” stoji u objavi na X-u.

“Ovo je rat protiv djece. Protiv njihovog djetinjstva i njihove budućnosti.”

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR