23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tokom glasanja u Indiji 33 člana izbornih službi preminula od vrućine

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Tokom glasanja u Indiji 33 člana izbornih službi preminula od vrućine

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Najmanje 33 člana izbornih službi u Indiji umrla su posljednjeg dana glasanja od toplotnog udara u samo jednoj državi, pošto su visoke temperature pogodile djelove te zemlje, rekao je u nedelju visoki izborni zvaničnik.

Posljednja faza šestonedjeljnih izbora u Indiji održana je tokom intenzivnog toplotnog talasa s temperaturama iznad 45 stepeni Celzijusa na mnogim mjestima. Indijsko meteorološko odeljenje (IMD) saopštilo je da je temperatura u Džansiju u Utar Pradešu dostigla 46,9 stepeni.

Navdip Rinva, glavni službenik za izbore u sjevernoj državi Utar Pradeš, gdje je glasanje u sedmoj i poslednjoj fazi izbora završeno u subotu, rekao je da su 33 biračka lica umrla zbog vrućine.

"Novčana nadoknada od 1,5 miliona rupija (18.000 dolara) biće obezbijeđena porodicama preminulih", rekao je Rinva novinarima.

Stručnjaci kažu da kada je osoba dehidrirana, ekstremno izlaganje toploti zgušnjava krv i uzrokuje prestanak rada organa.

Rinva je izvestio o odvojenom incidentu u kojem je čovjek koji je čekao u redu za glasanje u gradu Balija izgubio svijest dok je čekao u redu.

"Birač je prevezen u zdravstvenu ustanovu, gdje je po dolasku proglašen mrtvim", rekao je Rinva.

Indiji nisu nepoznate visoke ljetnje temperature, ali su naučna istraživanja ustanovila da klimatske promjene uzrokuju da toplotni talasi postaju duži, češći i intenzivniji.

Hindu nacionalistički premijer Narendra Modi, prema izlaznim anketama, izgleda da će osvojiti treću uzastopnu pobjedu na izborima nakon što je glasanje završeno u subotu.

Rezultati će biti zvanično objavljeni u utorak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR