15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osamdeset godina poslije Evropa se sjeća Dana D

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Osamdeset godina poslije Evropa se sjeća Dana D

Izvor: Hina/HRT

Autor: Antena M

  • Viber

Velika Britanija odala je počast savezničkim vojnicima koji su učestvovali u Danu D, obećavši da će se "uvijek sjećati" njihovih žrtava.

Britanska svečanost obilježavanja 80. godišnjice Dana D održana je u Portsmutu, glavnoj tački polaska 5000 brodova prema Normandiji za invaziju 6. juna 1944.

"Danas smo se okupili kako bismo odali počast gotovo 160.000 britanskih i savezničkih vojnika, koji su se 5. juna 1944. okupili ovdje i duž ovih obala kako bi krenuli u misiju koja će zadati taj udarac za slobodu i biti upamćena kao najveća amfibijska operacija u istoriji", rekao je britanski kralj Čarls.

"Obećajmo ponovno da ćemo se uvijek sjećati, cijeniti i poštovati one koji su služili tog dana i biti dostojni slobode za koju su umrli. Na Dan D poginulo je gotovo 4400 savezničkih vojnika. U Francuskoj, gdje će se se glavne svečanosti održati u četvrtak u prisustvu svjetskih čelnika uključujući američkog predsjednika Džoa Bajdena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, britanski i američki veterani okupili su se kod mosta Benuvil, koji je na Dan D imao kodno ime Pegaz.

"Rat je besmislica, zaista. Ali u tom slučaju, to je bilo neophodno", rekao je veteran britanske mornarice Bob Gravels, koji je prevozio vojnike na plaže Normandije. "Ponosan sam što sam odigrao jako malu ulogu u oslobađanju Evrope. Jako malu ulogu", rekao je. 

Hiljade turista okupile su se na plažama Dana D i posjetile groblja iz Drugog svjetskog rata. Kolekcionari su se provozali vojnim džipovima, a zgrade su bile ukrašene američkim, kanadskim, britanskim i francuskim zastavama.

"Ništa me ne boli. Kako bih mogao biti srećniji? I ovdje sam, slavim na mostu Pegaz, rekao je Džejk Larson, 101-godišnji američki veteran koji se iskrcao na plaži Omahi, nakon ceremonije kod mosta Pegaz. "Hvala vam ljudi. Hvala svima što se došli ovdje." Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je odao počast francuskim borcima u Bretanji ranije tokom dana, učestvovaćeće na svečanosti u Sen -Lu u Normandiji. Taj je gradić bio gotovo u cijelosti uništen u savezničkom bombardiranju na Dan D i tokom bitke za Normandiju.

"Ta trauma pretvorila je naš grad u 'prijestolnicu ruševina', kako je napisao dramatičar Semjuel Beket, rekla je gradonačelnica Emanuele Lejeune za Reuters. Grad koji je tada imao 12.000 stanovnika bio je 90 posto uništen.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR