14 °

max 18 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

20° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izbori u Francuskoj: Prednost ljevice, šok za desnicu i Le Pen, Melanšon Makronu: Spremni smo da vladamo!

Izvor: EPA EFE

Svijet

Comments 5
Niko nema apsolutnu većinu, slavlje na ulicama

Izbori u Francuskoj: Prednost ljevice, šok za desnicu i Le Pen, Melanšon Makronu: Spremni smo da vladamo!

Autor: Antena M

  • Viber

Objavljeni su preliminarni rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj. Na opšte iznenađenje, Novi narodni front je preuzeo prvo mjesto, osvojivši između 180 i 215 mjesta u parlamentu i ispred je tabora predsjednika Emanuela Makrona i ekstremne desnice Marin le Pen. Nijedan blok neće imati apsolutnu većinu za samostalnu vladavinu.

Tako je desničarsko Nacionalni skup (RN) Marin le Pen osvojilo tek treće mjesto, između 132 i 152 mandata.

Prvoplasirani je ljevičarski savez Novi narodni front sa 172 do 192 mjesta, a centristi Emanuela Makrona dobili su od 150 do 170 mandata. Radi se o velikom iznenađenju i mnogo slabijem rezultatu desnice nego što su ankete predviđale.

Melanšon Makronu: Spremni smo da vladamo!

Jedan od lidera ljevice, Žan-Lik Melanšon iz "Nepokorna Farancuska" obratio se pristalicama izjavljujući da Emanuel Makron treba da pozove koaliciju Novi narodni front da vlada.

"Na kraju predizborne kampanje naš narod je glasao po savjesti. Pozdravljam trud i mobilizaciju hiljada žena i muškaraca. Pozdravljam one koji su pristali da budu kandidati, one koji su pristali da povuku svoju kandidaturu. Dobili smo rezultat za koji nam je rečeno da je nemoguć. (...) RN je daleko od apsolutne većine koju smo predvidjeli. Upravo suprotno, to je ogromno olakšanje za ogromnu većinu ljudi. Ovi ljudi su se osjećali strašno ugroženo. Neka budu sigurni, pobijedili su. Volja naroda mora se striktno poštovati, nikakva podmetanja se ne smiju prihvatiti. Potvrđen poraz predsjednika i njegove koalicije. Predsjednik mora da prizna ovaj poraz ne pokušavajući da ga na bilo koji način zaobiđe. Premijer mora da ode. Dobio je narodno nepovjerenje. Predsjednik ima moć, ima dužnost da pozove Novi narodni front da vlada. Glasačke kutije su odlučivale između dva dijametralno suprotna projekta. Novi narodni front je spreman da vlada",  rekao je Malanšon.

Makron pozvao na oprez jer se i dalje ne zna ko će da vlada

Le Pen: Naša pobjeda je samo odložena

Oglasio se lider krajnje desnice nakon debakla na izborima: Francuski narod je progovorio

Najveća izlaznost

Izlaznost na današnjim izborima bila je oko 67,5 odsto.

Glasalo se za 501 poslaničko mjesto u Skupštini Francuske koja ima ukupno 577 poslanika.

U prvom krugu je 30. juna izabrano samo 76 poslanika.

Od početka kampanje, Francuska je potonula u toksičnu atmosferu, obilježenu uvredama, fizičkim napadima na kandidate i rasističkim i antisemitskim govorima.

U Francuskoj će, u slučaju protesta, mobilisano 30.000 policajaca, uključujući 5.000 u Parizu. Mnogi vlasnici prodavnica u gradovima zaštitili su svoje izloge.

Šta kažu analitičari?

Analitičari u prvim ocjenama ocjenama naglašavaju da iako je desnica pobijeđena još jednom, njena popularnost zabrinjava, a sa druge strane imajući u vidu sastav Lijeve koalicije okupljene za drugi krug izbora, veoma je neizvjesno kako će se i na koji način sastaviti vlada druge po snazi ekonomije u Evrop i- ko će biti premijer i koje će politike zastupati - budući je Melanšon u prvom obraćanju najavio prekid sa politikom štednje i povećanje socijalnih davanja.

Veoma je veliko pitanje na koji će se način imajući i vidu značajne razlike u samoj koaliciji ali i činjenici da je predsjednik Makron više sarađivao sa desnim centrom, koji je pokušao okupljajući ga da predstavi kao centrističke snage, i na koji će se način dogovoriti sistem vladanja u ovoj zemlji koja ima polupredsjednički sistem - i gdje predsjednik ima ovlašcenja veća nego inače.

U svakom slučaju za zemlju koja je iduće sedmice domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, prema prvim procjenama analitičara predstoji komplikovana i neizvjesna situacija.

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

@BMX Ektremni ljevicari koji skupa sa radikalnim islamistima jure Jevreje po ulicama i crtaju kukaste krstove su bolja opcija? Pri tome su takodje ljubitelji Putina i Kine.

BMX

Francuska, majka demokratije nikad nece dozvoliti da njome vladaju ovakvi kao kod nas. Tacka.

Kad_nacista_denacifikuje

@čitalac Putin ih je pokupovao - Le Pen, Orban, Salvini ... Veli denacifikuje Ukrajinu ali podrzava naciste sirom Evrope.