15 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slavni ruski pijanista Kisin proglašen stranim agentom zbog podrške Ukrajini: Nadživjećemo Putina!

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Slavni ruski pijanista Kisin proglašen stranim agentom zbog podrške Ukrajini: Nadživjećemo Putina!

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je označila pijanistu Jevgenija Kisina kao "stranog agenta" zbog njegove podrške Ukrajini i protivljenju ratu, objavila je državna novinska agencija TASS, pozivajući se na ministarstvo pravosuđa.

Pedesetdvogodišnji Kisin, rođen u Moskvi, osvojio je neke od najvećih umjetničkih nagrada Rusije i smatra se jednim od najboljih koncertnih pijanista u svijetu. Godinama živi u inostranstvu, a osim ruskog, ima i britanskog i izraelsko državljanstvo.

Kisin je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i rata u Ukrajini.

"Uvjeren sam da će, uprkos svim strahotama koje ruski napadači nanose Ukrajini i njenom jadnom narodu, ova prekrasna zemlja preživjeti. Nadživjećemo Putina i njegove ortake", napisao je prošlog mjeseca na Facebooku.

Rusija je etiketu "stranog agenta", koja sa sobom nosi konotacije vezane za špijunažu, prišila stotinama pojedinaca i organizacija koje optužuje da sprovode subverzivnu političku aktivnost uz podršku iz inostranstva.

Uspješni pisac Boris Akunjin i rock muzičar Boris Grebenščikov su neki od poznatih umjetnika koji sada žive izvan Rusije, a stavljeni su na popis "stranih agenata".

U pravnom postupku ranije ovog mjeseca, pozorišna redateljka  Ženja Berkovič i dramska književnica Svetlana Petrijčuk osuđene su na šest godina zatvora zbog "opravdavanja terorizma" u predstavi o Ruskinjama koje se udaju za borce terorističke organizacije Islamska država.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR