23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: Kiprani zaslužuju da žive u ujedinjenoj zemlji

Izvor: Arhiva

Svijet

Comments 0

Fon der Lajen: Kiprani zaslužuju da žive u ujedinjenoj zemlji

Autor: Antena M

  • Viber

Reizabrana predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen poručila je danas da podržava ujedinjeni Kipar i teritorijalni suverenitet i integritet te države, posljednje podijeljene članice Evropske unije.

„Danas, na ovu tragičnu 50. godišnjicu, i svaki dan, stojimo uz Kipar. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet. Kiprani zaslužuju da žive u ujedinjenoj zemlji u uslovima mira, koegzistencije, stabilnosti i prosperiteta“, objavila je Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži Iks (X) povodom obilježavanja pet decenija od početka invazije Turske na sjever Kipra.

„Kiparsko pitanje je evropsko. Nastavićemo da čvrsto podržavamo Kipar u naporima za ponovno ujedinjenje poslednje podijeljene države članice EU, u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN“, napisala je predsjednica EK.

Sjeverni Kipar je otcijepljena država koju priznaje samo Turska, a vodstvo kiparskih Turaka želi međunarodno priznanje.

Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan, koji je prisustvovao vojnoj paradi u sjevernoj Nikoziji povodom obilježavanja dana kada je Turska 1974. započela ofanzivu čije posljedica je bila podjela Kipra po etničkoj pripadnosti, poručio je da jedinstveno državno rješenje za tu ostrvsku zemlju nije moguće.

„Smatramo da federalno rješenje nije moguće na Kipru. Nikome nije od koristi da kažemo kako nastavljamo pregovore tamo gdje smo stali u Švajcarskoj prije mnogo godina“, rekao je ranije danas Erdogan u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRSK).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR