22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrael vakciniše trupe u Gazi protiv dječije paralize

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Izrael vakciniše trupe u Gazi protiv dječije paralize

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Izrael je počeo cijepiti svoje vojnike protiv dječje paralize i isporučivati vakcine za palestinsko stanovništvo nakon što su zdravstvene agencije rekle da je taj virus pronađen u Gazi, saopštila je vojska 21. jula.

Vojne vlasti započele su "široku operaciju vakcinisanja za sve kopnene trupe, redovne i rezervne", navodi se u saopštenju, prenosi novinska agencija AFP.

Vojska nije dala brojku o broju vojnika koji sudjeluju, ali navodno se hiljade redovnih i rezervnih vojnika bore u ratu koji bjesni od 7. oktobra i napada Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države, Evropska unija i neke druge zemlje označile terorističkom.

U saopštenju se navodi da je naređenje izdato nakon što je vojska izvršila testove uzoraka u Gazi gdje je većina stanovništva raseljena, a zdravstvena i sanitarna infrastruktura desetkovana ratom.

Agencije Ujedinjenih nacija saopštile su ove sedmice da je Globalna polio laboratorijska mreža pronašla poliovirus tipa 2 u šest uzoraka iz okoline prikupljenih 23. juna. Izraelsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je došlo do sličnih otkrića. Nema prijavljenih slučajeva kod ljudi.

Izraelska vojska rekla je da takođe radi s drugim organizacijama na dopremanju vakcina za stanovništvo Gaze. Rečeno je da je do sada isporučeno 300.000 vakcina.

Vrlo zarazan virus može se prenijeti pijenjem kontaminirane vode ili oralnim kontaktom. Može uzrokovati paralizu i u ekstremnim slučajevima smrt.

Otpadne vode sada teku između šatora u mnogim kampovima za raseljene, a svježe vode sve je manje.

Budući da je doprema goriva ograničena, humanitarne agencije rijetko šalju kamione s vodom, a pumpe na bunarima se ne mogu koristiti. Mnogi ljudi pješače na velike udaljenosti kako bi dobili sigurnu vodu s punktova koje su postavili volonteri.

Sjever Gaze posebno je teško pogođen zbog nestašice hrane i vode nakon velikih izraelskih ofenziva. Ahmed Al-Šanbari, otac koji živi u kampu u Jabaliji, rekao je da voda koju ima njegova porodica "nije prikladna za piće ili kuhanje".

"Moja djeca pate od bolesti bubrega, žutice, svrbeža i kašlja. U sjevernoj Gazi nema liječenja", rekao je.

Šanbari je rekao da porodica provede četiri sata svaki dan tražeći izvor vode.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Mislio sam da je dječja paraliza iskorijenjena masovnom vakcinacijom krajem 60-ih? U proizvodnji te vakcine korišćen je protein SP40 koji je izazvao epidemiju karcinoma koja je trajala 20-ak godina, o čemu se naravno ćutalo. Mali dio tog proteina je korišćen i u proizvodnji Phizerove kovid vakcine.