29 °

max 29 ° / min 21 °

Petak

06.09.

29° / 21°

Subota

07.09.

33° / 21°

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

28° / 19°

Utorak

10.09.

24° / 19°

Srijeda

11.09.

25° / 18°

Četvrtak

12.09.

24° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden se povukao iz predsjedničke trke i podržao Kamalu Haris

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 8

Bajden se povukao iz predsjedničke trke i podržao Kamalu Haris

Autor: Antena M

  • Viber

Aktuelni američki predsjednik Džozef Bajden povukao se iz predsjedničke trke na američkim izborima.

On je na mreži X objavio pismo u kom je naveo da je u najboljem interesu njegove stranke da se povuče i da se fokusira isključivo na ispunjavanje njegovih dužnosti predsjednika do kraja mandata.

"

Moji sugrađani Amerikanci,

U protekle tri i po godine jako smo napredovali kao nacija.

Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Uradili smo istorijska ulaganja u obnovu naše zemlje, na smanjenju troškova za lijekove na recept za starije osobe i u širenje pristupačne zdravstvene zaštite za rekordan broj Amerikanaca. Osigurali smo kritičnu podršku za milione veterana izloženih otrovima.  Donijeli smo prvi zakon o sigurnosti oružja u 30 godina.

Imenovana je prva Afroamerikanka u Vrhovnom sudu, donijeli najznačajniji klimatski zakon u istoriji čovječanstva. Amerika nikada nije bila u boljem položaju da bude lider nego što smo danas.

Znam da ništa od ovoga ne bi bilo učinjeno bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prebrodili pandemiju koja se događa jednom u vijeku  i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokratiju. Revitalizovali smo i ojačali naše saveze širom svijeta.

Bila mi je životna čast služiti kao vaš predsjednik. I dok je moja namjera bila tražiti ponovni izbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i usresrijedim se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja  mandata.

Obratiću se naciji kasnije ove sedmice sa više detalja o odluci.

Za sada, dopustite mi da izrazim svoju najdublju zahvalnost svima onima koji su toliko marljivo radili da me ponovno izaberu. Želim zahvaliti potpredsjednici Kamali Haris što je izvanredan partner u cijelom ovom poslu. I dopustite mi da izrazim svoju iskrenu zahvalnost američkom narodu na povjerenju koje ste mi ukazali.

Danas vjerujem u ono što sam uvijek vjerovao: da ne postoji ništa što Amerika ne može učiniti - kada to radimo zajedno. Samo se moramo sjetiti da smo mi SAD - navodi u pismu Bajden.

Bajden podržao Kamalu Haris

Bajden je nakon toga objavio da podržava potpredsjednicu Kamalu Haris. 

„Danas želim da ponudim punu podršku i podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vrijeme je da se okupimo i pobijedimo Trampa. Hajde da uradimo ovo“, rekao je Bajden u objavi.

Kamala Haris se i ranije pominjala kao moguća zamjena

Nakon što se predsjednik Bajden vratio krajem sedmice iz kampanje u Nevadi jer je dobio koronu i otišao u izolaciju, mediji su počeli da objavljuju informacije da bi za vikend mogao objaviti da se povlači iz kampanje, nakon što je više od 30 demokratskih predstavnika u Kongresu pozvalo predsjednika da se povuče budući da su sve naznake ukazivale da ni Bajden ali ni Demokrate nemaju šansi da zadrže ni Senat ni Predstavnički dom u novembru. Međutim istovremeno su iz izvora bliskih predsjedniku stizale informacije da oni i dalje vjeruju da Bajden još ima šansi, iako su donatori prestali sa donacijama i podrškom.

Ime potpredsjednice Haris pominjalo se posljednjih mjeseci kao moguća alternativa za Bajdena. Ona je međutim sve do katastrofalne debate krajem juna u istraživanjima stajala još lošije od Bajdena, i tek nakon što je rejting aktuelnog predsjednika počeo dodatno da pada njena popularnost je počela da raste, prema nekim istraživanjima čak u ovom momentu ima prednost od par poena ispred Donalda Trampa.

Sa njom je međutim osim problema za popularnošću u protekle četiri godine još veći problem bio to što se pokazala neefikasna na svim povjerenim zadacima.

Međutim i pored toga u protekla dva dana je bilo informacija da je izborni tim Donalda Trampa,  nakon zvanične republikanske nominacije protekle sedmice i nakon pokušaja ubistva prosrle subote, počeo da priprema strategiju za zamjenu Bajdena sa Haris.

Mediji u prvim reakcijama navode da je bilo sasvim logično da Bajden podrži Haris jer je njegova potpredsjednica, i da bi sve drugo bilo neobično ali da na osnovu toga ne treba donositi nikakve preuranjene zaključke o tome ko će zamijeniti Bajdena.

Od ostalih mogućih kandidata koji bi osim Haris mogli zamijeniti predsjednika Bajdena na demokratskom izbornom listiću najčešće se pominje aktuelni guverner Kalifornije Gavin Njusom kao i guvernerka Mičigena Grečen Vitmar.

Budući da je riječ o događaju bez presedana, američki mediji navode da nije još uvijek jasno kako će se proces izbora novog kandidata odvijati. Za početak avgusta je predviđena Demokratska nacionalna konvencija na kojoj je uobičajeno trebalo da bude potvrđen kandidat Demokrata.

Prema nekim informacijama bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nenci Pelosi, jedna od najuticajnih stranačkih lidera je za kako navode “otvaranje prostora da se bira između više kandidata” ali za sada nije jasno kako će se proces odvijati.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

@Brano Bozovic Debelo griješiš prijatelju. U SAD više niko ne misli o narodu, zato se i dešava sve ovo što se dešava. Mladi zaposleni amerikanci danas ne mogu sebi da priušte ništa više osim namirnica.

čitalac

@@@@@ Budi siguran da će moja ideja, preko interneta i određenih ljudi, doći do demokratske stranke u SAD. Svijet je globalno selo. Ovo nije vrijeme za stranačke borbe već trenutak za spašavanje svijeta kakav poznajemo.