21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Priveden osumnjičeni za ubistvo ukrajinske političarke Irine Farion

Izvor: Arhiva

Svijet

Comments 0

Priveden osumnjičeni za ubistvo ukrajinske političarke Irine Farion

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinske vlasti privele su 18-godišnjeg mladića koji se sumnjiči za ubistvo bivše ukrajinske političarke i profesrke lingvistike Irine Farion, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Farion, poznata po kontroverznim istupima i kampanji za zaštitu ukrajinskog jezika, ubijena je prošlog petka na ulici u Lavovu.

„Uhapšen je 18-godišnji mladić, a potrebne istražne radnje se nastavljaju“, napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Osumnjičeni je uhapšen u svom rodnom gradu Dnjepru na jugoistoku Ukrajine, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

Pripremajući se za zločin, rekao je ministar, osumnjičeni je u Lavovu iznajmio najmanje tri stana.

„Sada je istraga sklona vjerovati da je napadač samoočinitelj“, rekao je Klimenko na Telegramu, sugerišući da je ubistvo možda planirano u dogovoru s drugima.

Mogući motivi i veze koji se istražuju uključuju povezanost s Rusijom, društvene aktivnosti bivše zastupnice i lično neprijateljstvo prema njoj, rekao je Klimenko, dodajući da je moguće da će se pojaviti i drugi motivi.

Farion je postala članica nacionalističke stranke Svoboda (Sloboda) 2005, a izabrana je i u parlament – Vrhovnu Radu 2012.-2014, no nije uspjela u kasnijim pokušajima da osvoji mjesto. Bila je i u regionalnom veću Lavova, a osim po čestim kampanjama za unapređenje ukrajinskog jezika, bila je aktivna i po pitanju diskreditaciji javnih službenika koji govore ruski.

Kada se Ukrajina 2018. borila protiv separatista koje je finansirala Rusija i koji su zauzeli teritorij na istoku, pozvala je na akciju kako bi se „svaka osoba koja govori ruski udarila u čeljust“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR