13 °

max 24 ° / min 13 °

Petak

20.09.

24° / 13°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljen izvještaj: Na Arktiku je 2022. skoro došlo do nuklearnog obračuna

Izvor: EPA

Svijet

Comments 2

Objavljen izvještaj: Na Arktiku je 2022. skoro došlo do nuklearnog obračuna

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski komandant naredio je posadi svoje podmornice da pripremi torpeda tokom incidenta s američkom nuklearnom podmornicom početkom 2022. godine, pokazao je izvještaj koji je objavio britanski The Times.

Kapetan američke nuklearne podmornice "morao je da odluči hoće li naoružati torpedo kao odgovor na ruski potez, što je moglo isprovocirati Ruse da otvore vatru i svijet dovedu na rub nuklearnog rata", izvijestio je The Times.

Dvije su podmornice bile na Arktiku u proljeće 2022., ali The Times nije objavio dodatne detalje.

Napetosti između SAD-a, NATO-a i Rusije dosegle su najgoru tačku u zadnjih nekoliko decenija, a situaciju je dodatno pogoršala ruska invazija na Ukrajinu.

Arktik je važna regija u kojoj su i NATO i Rusija snažno prisutni. Poluostrvo Kola, gdje je Rusija bazirala svoju ključnu Sjevernu flotu i velik dio nuklearnog arsenala, gleda na Barentsovo more južno od Arktičkog okeana.

Analitičari su za Newsweek u maju 2023. rekli da bi se Arktik mogao naći u centru napetosti nakon što su Finska i Švedska primljene u NATO.

Moskva ima jednu od najvećih i najnaprednijih podmorskih flota na svijetu i uložila je značajna sredstva u njenu modernizaciju. "Rusija je masovno ulagala u svoje podvodne sposobnosti od 2014., prije svega u podmornice", rekao je 2023. penzionisani admiral Ihor Kabanenko, bivši načelnik štaba ukrajinske mornarice.

Sredinom juna ruski državni mediji izvijestili su da su dvije nuklearne podmornice, koje pripadaju Sjevernoj floti, ispalile bojeve krstareće rakete na neodređenu metu u Barentsovom moru.

Rusija rutinski održava vojne vježbe na Arktiku. Godine 2020., visoki ruski vojni zvaničnik rekao je da je NATO "pojačao svoju aktivnost na Arktiku" nakon što je blok izveo vježbe u Barentsovom moru.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Miroslav

@čitalac Mnogo pratiš CNN I BBC... Stvarnost je mnogo drugačija....

čitalac

Opšte prisutne zablude su da Kina ima i kvalitetne proizvode, a da Rusija ima moćno naoružanje. Ruske podmornice su kao i ruski S400 ili ruska avijacija - navodno najbolji na svijetu, ali ukrajinci ih uz pomoć zapada lupaju kad kog požele.