15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Gruziji stupio na snagu „ruski“ zakon: NVO čeka ozbiljna kazna ako se ne povinuju

Svijet

Comments 0

U Gruziji stupio na snagu „ruski“ zakon: NVO čeka ozbiljna kazna ako se ne povinuju

Izvor: nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

U Gruziji je danas stupio na snagu Zakon o transparentnosti stranog uticaja, odnosno zakon o stranim agentima. Zakon obavezuje nevladine organizacije i medije koji ostvaruju više od 20 odsto prihoda iz inostranstva da se registruju u Nacionalnoj agenciji za javni registar.

Ranije ove sedmice parlamentarna opozicija u zemlji podnijela je zahtjev Ustavnom sudu da zakon suspenduje.

Zakon obavezuje nevladine organizacije i medije koji ostvaruju više od 20 odsto prihoda iz inostranstva da se registruju u Nacionalnoj agenciji za javni registar. Zakon navodi da izbjegavanje registracije kao organizacije koja ostvaruje interese strane države povlači kaznu od 25.000 larija (više od 9.000 dolara).

Zakon je usvojen 14. maja, a masovni protesti oko zakona potresali su ovu kavkasku zemlju gotovo mjesec dana.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili stavila je veto na ovaj akt, ali su ga kasnije poslanici većinom glasova usvojili.

Gruzijska vlada tvrdi da će se na ovaj način država zaštiti od stranih ulaganja i da će protok novca namijenjen nevladinim organizacijama biti transparentan.

Protivnici ga nazivaju ruskim zakonom, zbog sličnosti sa već postojećim u Rusiji, koje je Kremlj koristio da uguši opoziciju i civilno društvo.

Evropska unija saopštila je da „duboko žali“ zbog najnovije odluke gruzijskog parlamenta, a mnoge nevladine organizacije su već najavile da se neće pridržavati zakona koji od njih zahtijeva da navedu da „djeluju u interesu strane sile“ jer kažu da je to „uvredljivo“ i „činjenično netačno“.

Tačan broj nevladinih organizacija u Gruziji nije poznat, ali je predsjednik vladajuće partije Gruzijski san Irakli Garibašvili rekao da ih ima oko tri hiljade, od kojih velika većina, kako je rekao, posluje na račun strane finansijske pomoći.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR