15 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oslobođeni novinari Gerškovič i Kurmaševa u najvećoj razmjeni zatvorenika od Hladnog rata

Izvor: nuju.or

Svijet

Comments 0

Oslobođeni novinari Gerškovič i Kurmaševa u najvećoj razmjeni zatvorenika od Hladnog rata

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Novinar američkog Vol Strit žurnala Evan Gerškovič, bivši marinac Pol Vilan i novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa našli su se među 26 ljudi iz Sjedinjenih Država, Rusije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Norveške i Bjelorusije koji su u četvrtak oslobođeni u velikoj razmjeni zatvorenika.

Bijela kuća je objavila da je Bajdenova adminitracija ispregovarala kompleksnu razmjenu sa Rusijom i nekoliko drugih država, i da se saglasila da Rusiji preda osam osoba koje su bile u zapadnim zatvorima, piše Rojters. O ovom dogovoru se, u tajnosti, pregovaralo više od godinu dana.

Predsjednik SAD Džo Bajden je u pisanoj izjavi potvrdio oslobađanje Gerškoviča, Kurmaševe, Vilana i ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze, i naveo da "neće stati dok svi nezakonito pritvoreni Amerinakci ili oni koji se drže kao taoci, ne budu sa svojim porodicama".

"Moja administracija je do sada dovela kući 70 Amerikanaca, od kojih su mnogi bili zatočeni i prije nego što sam preuzeo dužnost predsjednika. I dalje ima mnogo porodica koje pate i razdvojene su od svojih najbližih i nemam veći prioritet nego da te Amerikance vratim kući", navodi se u saopštenju Bajdena.

Stejt department potvrdio je da su Vilan, Kurmaševa i Gerškovič na putu da se vrate u SAD iz Rusije.

"Uz izuzetan trud mnogih u Stejt departmentu, SAD su uspjele da postignu dogovor da se njih troje oslobode, kao i Vladimir Kara-Murza i još 12 zatvorenika koji su držani u Rusiji. Zahvalni smo na podršci saveznika, pogotovo Njemačke, Poljske, Norveške i Slovenije. Cijenimo i trud turske vlade koja je omogućila lokaciju za bezbjedan povratak zatvorenika u SAD i Njemačku", navodi se u pisanoj izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Ovo je najveća razmjena zatvorenika Zapada i Istoka još od završetka Hladnog rata. U saopštenju vlasti u Turskoj, gdje je obavljena razmjena, rečeno je da je 10 zatvorenika, uključujući dvoje maloljetnika, prebačeno u Rusiju, 13 u Njemačku i tri u Sjedinjene Države.

„Naša organizacija je preuzela glavnu posredničku ulogu u ovoj operaciji razmjene, koja je najsveobuhvatnija u posljednje vrijeme“, navodi se u saopštenju turske Nacionalne obavještajne agencije (MIT).

Kao i Gerškovič i Vilan, dio razmjene su bili Njemac Riko Kriger, koji je bio zatvoren u Bjelorusiji, ruski disident Ilja Jašin i ruski obavještajni pukovnik Vadim Krasikov, priveden u Njemačkoj zbog ubistva čečenskog separatiste, navodi se u saopštenju turske obavještajne službe. Dio razmjene je i Vladimir Kara Murza, ruski opozicionar koji je 2023. osuđen na 25 godina zatvora za izdaju i druga djela koja je negirao.

U decembru 2022. Rusija je oslobodila američku košarkašicu Britni Grajner koja je osuđena na 9 godina zatvora jer je kod sebe imala punjenje za vejp sa kanabisom, i razmijenila je za Viktora Buta, trgovca oružjem koji je služio 25-godišnju kaznu zatvora u SAD. Do sada najveća razmjena zatvorenika od Hladnog rata između Rusije i Amerike desila se 2010. godine i tada je ukupno razmijenjeno 14 zatvorenika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR