26 °

max 26 ° / min 14 °

Subota

21.09.

26° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Kataru sahranjen ubijeni vođa Hamasa Hanije, hiljade vjernika su se molile za njega

Izvor: schreenshot

Svijet

Comments 0

U Kataru sahranjen ubijeni vođa Hamasa Hanije, hiljade vjernika su se molile za njega

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Hiljade vernika su se molile danas u velikoj džamiji u Dohi u Kataru u znak sjećanja na vođu Hamasa Ismaila Hanijea, dok se Iran i njegovi saveznici pripremaju odgovor za njegovo ubistvo pripisano Izraelu. 

Hanije, koji je ubijen u srijedu u Teheranu, zatim je sahranjen na groblju Lusail, blizu Dohe na privatnoj ceremoniji, objavila je njegova porodica na mreži X.

Politički vođa Hamasa koji je živio u iznganstvu u Kataru igrao je ključnu ulogu i indirektnim pregovorima Izraela i palestinskog islamističkog pokreta koji su pokušavali da usaglase primirje u ratu u Gazi.

Katar, glavna pregovaračka zemlja, je dovela u pitanje svoje posredovanje poslije Hanijevog ubistva, koje je podstaklo pozive na osvetu.

Iran, Hamas i Hezbolah optužili su Izrael za to ubistvo, koje se dogodilo dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa libanskog islamističkog Hezbolaha, Fuad Šukr, u predgrađu Bejruta.

Ta dva napada oživjela su strahovanja od proširenja rata na cio Bliski istok, sa Izraelom sa jedne strane a sa druge Iranom i grupama koje on podržava u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Jutros je Hanijevo telo prevezeno u najveću džamiju u Dohi gdje su vjernici nosili palestinsku zastavu ili kufiju prije nego što je kovčeg odvezen ka groblju.

Turska i Pakistan proglasili su dan žalosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR