25 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kamala Haris osigurala potrebne glasove za demokratsku kandidaturu

Izvor: Arhiva

Svijet

Comments 0

Kamala Haris osigurala potrebne glasove za demokratsku kandidaturu

Izvor: radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Haris osigurala je dovoljan broj glasova delegata za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke i šansu da postane prva Afromaerikanka i žena azijskog porijekla na čelu SAD-a.

Haris je postala je favorit za demokratsku nominaciju nakon što je predsjednik Džo Bajden popustio pod pritiskom unutar stranke i povukao se iz trke prošlog mjeseca. Ona je brzo osvojila podršku uticajnih članova stranke i bila je jedini kandidat koji je ispunio uslove za demokratsku kandidaturu.

Delegati stranke su ove sedmice glasali virtualno. Haris, koja se pridružila prenosu uživo gdje je najava objavljena, rekla je da će zvanično prihvatiti nominaciju sljedeće sedmice nakon što se završi period virtualnog glasanja.

"Ali već sada sam sretna što znam da imamo dovoljno delegata da osiguramo nominaciju," rekla je Haris, prva osoba crne i azijske rase koja je postala potpredsjednica SAD-a.

"I kasnije ovog mjeseca okupićemo se u Čikagu ujedinjeni kao jedna stranka, gdje ćemo imati priliku zajedno proslaviti ovaj istorijski trenutak."

Lideri Demokratskog nacionalnog komiteta obećali su da će objaviti predsjedničkog kandidata do 7. augusta, prije Demokratske nacionalne konvencije koja se održava u Chicagu od 19. do 22. augusta.

Naveli su da je virtualno glasanje bilo potrebno kako bi se osiguralo da je proces nominacije završen do 7. augusta, datuma do kojeg zakon države Ohajo zahtijeva da kandidat bude poznat kako bi se njegovo ime našlo na glasačkom listiću.

Američki izbori biće održani u novembru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR