24 °

max 24 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evropska komisija: Postupci protiv svih članica EU zbog neispunjavanja ciljeva reciklaže i sakupljanja otpada

Izvor: pixabay

Svijet

Comments 0

Evropska komisija: Postupci protiv svih članica EU zbog neispunjavanja ciljeva reciklaže i sakupljanja otpada

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Prema najnovijim dostupnim podacima koje su prijavile države članice, sve su zakazale u ispunjavanju ciljeva za sakupljanje i reciklažu otpada.

Prema Direktivi o ambalaži i ambalažnom otpadu zahtijevana reciklaža je od 55 do 80 odsto ambalažnog otpada koja je trebalo da se sprovodi još od kraja 2002. godine.

Ovo je uključivalo ciljeve od 60 odsto za staklo, papir i karton; 50 odsto za metale; 22.5 odsto za plastiku; i 15odsto za drvo. Mnogi od ovih ciljeva nisu ispunjeni, prenosi sajt ambalažaipakovanje.com.

Bugarska, Češka, Danska, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Finska i Švedska nisu ispunile cilj Direktive o otpadu da do 2020. godine pripreme 50 odsto komunalnog otpada – uključujući papir, metal, plastiku i staklo – za ponovnu upotrebu ili reciklažu.

Direktiva o elektronskom otpadu (WEEE) takođe postavlja minimalnu godišnju stopu sakupljanja od 65 odsto prosječne težine električne i elektronske opreme plasirane na tržište u svakoj državi članici tokom prethodne tri godine; ili alternativno, 85 odsto WEEE generisanog unutar zemlje. Većina država članica nije uspjela da obezbijedi odgovarajuće i odvojeno sakupljanje WEEE, te su tako podbacile u ispunjavanju ciljeva EU.

Kako bi unaprijedile svoje napore u implementaciji i ispunile obaveze za 2025, 2030. i 2035. godinu, države članice su upućene na Izvještaj o ranom upozorenju o otpadu za 2023. godinu i njegove preporuke specifične za svaku zemlju.

Zemlje imaju rok dva mjeseca da reaguju.

Ako njihovi odgovori budu smatrani nezadovoljavajućim, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje pozivajući svaku zemlju da ispuni svoje zakonske obaveze. Dalje neispunjavanje moglo bi potencijalno eskalirati problem do Suda pravde Evropske unije (CURIA).

Ranije ove godine, globalna advokatska firma Dentons izvršila je pravnu procjenu sugerišući da sama Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu ima „veliku vjerovatnoću“ da diskriminiše plastičnu ambalažu – ne pronalazeći „nema objektivnih razloga“ da se ovi materijali izdvajaju – i da bi mogla krše princip jednakog tretmana EU. Evropski parlament i Savjet optuženi su za proceduralne povrede jer nisu uzeli u obzir „sve relevantne faktore“ u svojim predlozima.

Na drugom kraju skale, CURIA je odbacila pravne tvrdnje Simphoni Environmental protiv zabrane okso-razgradive plastike. Po svom mišljenju, evropski zakonodavac “nije napravio očiglednu grešku” u sprječavanju da se proizvodi koji sadrže prooksidantni aditiv plasiraju na evropsko tržište, pozivajući se na naučna istraživanja koja su rezultirala “niskom do nepostojećom” biorazgradnjom u otvorenom okruženju, na deponijama i okeanima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR