25 °

max 25 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

25° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken poziva sve strane na Bliskom istoku da se 'uzdrže od eskalacije'

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Blinken poziva sve strane na Bliskom istoku da se 'uzdrže od eskalacije'

Izvor: radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je sve strane na Bliskom istoku da izbjegnu "eskalaciju", rekao je njegov portparol, pošto raste strah od iranskog napada na Izrael.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je rekao da diplomatija SAD šalje poruke s pozivima zemljama da kažu Iranu da eskalacija na Bliskom istoku nije u njihovom interesu, nakon prijetnji Teherana da će odgovoriti na ubistvo vođe Hamasa – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – u napadu za koji se sumnjiči Izrael.

"Važno je da sve strane preduzmu korake u narednim danima da se uzdrže od eskalacije i smirivanja tenzija“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler, opisujući Blinkenove telefonske razgovore s predstavnicima zemalja Bliskog istoka.

Miler je rekao da je Blinken razgovarao sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i egipatskim ministrom spoljnih poslova Badrom Abdelatijem o tenzijama na Bliskom istoku.

On nije definitivno rekao da li su poruke Vašingtona proslijeđene Iranu ili ne.

Tenzije su veoma visoke na Bliskom istoku poslije prijetnji odgovorom Irana, palestinskog Hamasa, i libanskog Hezbolaha – kojeg Vašington takođe smatra terorističkom organizacijom – na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea prošle nedjelje u Teheranu.

Izraelske vlasti nisu potvrdili ni negirale da Izrael stoji iza tog napada.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je Iran i njegove proksije da ne napadaju njegovu zemlju i rekao da je Izrael već u "ratu na više frontova protiv iranske osovine zla".

Iran je saopštio da će kažnjavanje Izraela spriječiti dalju nestabilnost na Bliskom istoku, ali da ne želi da eskalira tenzije koje su već visoke poslije ubistva Hanijea, prenio je Radio Farda Radija Slobodna Evropa.

"Smatramo da Iran ima pravo da kazni agresora u okviru međunarodnog prava", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, kako je prenijela novinska agencija Tasnim, povezana s Korpusom garde islamske revolucije (IRGC).

On je rekao da će "Iran definitivno i odlučno preduzeti ozbiljne mjere i mjere odvraćanja tako što će iskoristiti svoje inherentno pravo na osnovu međunarodnih principa da obezbijedi svoju bezbjednost".

"Iran vjeruje da će se stabilnost postići kaznom agresora“, dodao je Kanani.

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Sergej Šojgu došao je u ponedjeljak u Teheran u radnu posjetu s visokim iranskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Masuda Pezeškijana, prenijeli su ruski državni mediji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR