25 °

max 25 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

25° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radić: Može se očekivati veliki rat na Bliskom istoku

Izvor: Arhiva

Svijet

Comments 0

Radić: Može se očekivati veliki rat na Bliskom istoku

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Vrlo vjerovatno da će doći do ratnih dejstava, u naredna dva dana, na Bliskom istoku, nakon ubistva vođe Hamasa,  Ismaila Hanijea  i komadanta libanskog Hezbolaha, Fuada Šukra - kazao je za 24 Sata vojni analitičar Aleksandar Radić.

,,Teheran mora sada da pokaže zube! To je pitanje potvrde autoriteta, koji imaju među svojim pristalicama, a njih je mnogo na čitavom Bliskom istoku. Očekuje se da se nešto preduzme, a da li će  to biti radikalno, e to je pitanje svih pitanja… Na duži rok možemo da očekujemo veliki rat na Bliskom istoku. Teško se oteti utisku da su u mozaiku zbivanja sada već okolnosti, resursi strana koje su tu, emocije ljudi, postavljeni tako da to vodi ka velikoj konfrontaciji dijela arapskih zemalja, Irana, dijela Šita protiv Izraela” - rekao je Radić.

Rat, ako zahvati dobar dio Bliskog istoka, imaće  globalne posljedice, smatra Radić, jer su u širem području Bliskog istoka koncentrisane američke vojne snage,  kao i vojne snage Britanaca i Francuza.

,,Amerikanci su dosljedni u svom savezničkom odnosu prema Izraelu i zahtijevaju od svih ostalih da pokažu jednaku privrženost koliku oni imaju, a to se u ovom trenutku izražava u broju borbenih  aviona, u broju ratnih brodova, znači u vrlo konkretnim mjerljivim brojnim pokazateljima” - istakao je Radić.

Ne može Izrael da riješi problem Hezbolaha, ako ne uđe u direktan obračun sa njim, objašnjava Radić, a to iziskuje angažovanje kopnene vojske. On je napomenuo da bi Izrael morao da brzo izvrsi takav napad, što podsjeća na Putinovu namjeru 2022.godine  da brzo osvoji djelove Ukrajine, a taj rat još traje.

,,Ima tu nešto licemjerno, jer vođe Hamasa žive vrlo udobno u zalivskim zemljama, koje se brinu o njihovoj bezbjednosti i o životnom standardu,ali, oni naređuju nastavak dejstava u kojima ginu njihovi borci na terenu, u sektoru Gaze” - naglasio je Radić.

Podrška Amerikanaca je do sada bila ključna za odbranu Izraela, pojašnjava Radić, bez obzira što je izraelska vojska visokotehnološki osposobljena, oni su im omogućili još jedan korak dalje u obavještajnoj i izviđačkoj djelatnosti.

,,Direktno su američki lovci i raketni sistemi korišćeni u obaranju ciljeva u vazdušnom prostoru koji su bili na putu od Irana do Izraela. Takav je scenario potpuno očekivan i Amerikanci su prethodnih dana poslali pojačanja, poslali su lovce R22 za borbu za prevlast u vazdušnom prostoru, sa jasnom porukom šta im je tamo zadatak… Sad se iščekuje da li će Teheran izdati naredbu o početku aktivnog dijela  svoje aktuelne kampanje protiv Izraela, koje je odmazda za izraelski potez, za izraelski atentat u Teheranu”  - zaključio je Radić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR