15 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Britanske trupe spremne za evakuaciju svojih državljana iz Libana, strahuje se od eskalacije sukoba na Bliskom Istoku

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Britanske trupe spremne za evakuaciju svojih državljana iz Libana, strahuje se od eskalacije sukoba na Bliskom Istoku

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Više od hiljadu članova britanskog vojnog osoblja u pripravnosti je kako bi pomoglo u evakuaciji britanskih državljana iz Libana dok raste strah da će izraelski rat u Gazi eskalirati u širi regionalni sukob, javlja Sky News.

Stotine vojnika, komandosa Kraljevskih marinaca, mornara i avijatičara već je premješteno naprijed kako bi ojačali ključnu bazu Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) na Cipru, koja bi djelovala kao središte u svakoj misiji evakuacije.

Još stotine vojnika i žena u pripravnosti su u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se u kratkom roku rasporedili u regiju.

Očekivanja unutar Vajthola rastu da će Iran i Hezbolah, militantna grupa u Libanu koju podržava Iran, uskoro pokrenuti osvetničke napade na Izrael, što bi moglo navesti izraelsku vladu da naredi širi napad na susjedni Liban.

Dvije su nacije posljednji put zaratile 2006. – kriza koja je pokrenula prethodnu misiju masovne evakuacije UK-a morem.

Ovaj put zvaničnici Vajthola izradili su niz planova za nepredviđene situacije, uključujući korištenje dva ratna broda – HMS Duncan, razarača tipa 45, i RFA Cardigan Bay, velikog broda za podršku.

Oba plovila već su u regiji i mogla bi biti poslana na libanonsku obalu kako bi pomogla u spašavanju hiljada britanskih državljana koji žive u zemlji.

Druga opcija mogla bi biti upućivanje RAF-ovih transportnih aviona iz RAF-a Akrotiri, na Kipru, u Bejrut – operacija koja bi mogla biti na sličnoj razini kao evakuacija nositelja britanskih pasoša i Afganistanaca koji ispunjavaju uslove iz avganistanske prijestonice Kabula nakon što su talibani preuzeli vlast u 2021.

Upozoren na krizu, Kabinet za vanjske poslove, Komonvelt i razvoj već danima poziva britanske državljane da napuste Liban dok postoje komercijalne rute.

Međutim, brojne avio kompanije već su otkazale letove.

Situacija je neizvjesna otkako su militanti Hezbolaha i Izraelske odbrambene snage upali u prekogranične sukobe nakon napada Hamasa, još jedne militantne grupe koju podržava Iran, 7. oktobra, što je podstaklo Izrael da krene u rat u Gazi.

Napetosti su porasle krajem jula kada je Izrael optužio Hezbolah za raketni napad koji je pogodio fudbalsko igralište, ubivši 12 izraelske djece i mladih.

Taj napad podstakao je izraelsku vojsku da prošle sedmice ubije višeg lidera Hezbollaha u Libanonu.

U roku od nekoliko sati, najviši politički vođa Hamasa takođe je ubijen dok je bio u posjeti Teheranu – napad za koji su Iran i Hamas okrivili Izrael.

Izraelske vlasti nisu javno potvrdile niti demantovale navode.

Iran, Hamas i Hezbolah obećali su osvetu. U toku su široki diplomatski napori, predvođeni Sjedinjenim Državama, pokušavajući spriječiti eksploziju širokog bliskoistočnog rata.

U aprilu je izbjegnuta šira kriza kada je Iran po prvi put lansirao veliki baraž projektila i bespilotnih letjelica na Izrael kao odgovor na navodni izraelski napad na zgradu iranskog konzulata u Siriji u kojem je ubijeno nekoliko visokih iranskih zapovjednika.

Izraelska protivvazdušna odbrana, pojačana SAD-om, Velikom Britanijom i drugim saveznicima, uspjela je uništiti veliku većinu projektila koje je ispalio Iran.

U toku su pripreme za ponovnu odbranu izraelskog neba, ali dvostruki napad Irana i Hezbolaha mogao bi se pokazati nadmoćnim.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR