18 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Napeto iščekivanje napada Irana na Izrael, avio- kompanijama savjetovano da noćas zaobilaze iranski vazdužni prostor

Izvor: X, arhiva

Svijet

Comments 0

Napeto iščekivanje napada Irana na Izrael, avio- kompanijama savjetovano da noćas zaobilaze iranski vazdužni prostor

Autor: Antena M

  • Viber


Ne smiruju se tenzije na Bliskom istoku. I dalje je napeto na sjevernoj granici Izraela. Razmjena vatre intenzivirala se iako Hezbolah tvrdi da osveta za ubistvo vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra tek slijedi. Regionalnim i međunarodnim diplomatskim nastojanjima pokušava se spriječiti potpuni rat. 

Kao prenosi agencije, dok se čeka najavljeni napad Irana na Izrael, a izraelsko vazduhoplovstvo i artiljerija već danima napadaju jug i središte pojasa Gaze, palestinski Hamas imenovao je novog čelnika. To je Jahja Sinvar, koji je do sada bio vođa Hamasa samo u Gazi, a sada je novi vrhovni vođa te organizacije.

Taj 61-godišnjak je velik dio života proveo u izraelskom zatvoru. Nakon trećeg hapšenja 1988. osuđen je na četiri kazne doživotnog zatvora. Godine 2011. oslobođen je u razmjeni za Gilada Šalita, izraelskog vojnika kojeg je Hamas držao u zarobljeništvu više od pet godina.

Izraelske snage traže ga i pokušavaju ubiti od početka rata. Dok je njegov prethodnik Ismail Hanija godinama živio u egzilu u Kataru, Sinvar je ostao i sada je u Gazi.

Za Hanijino i ubistvo vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra Iran, Hamas i Hezbolah optužili su Izrael i najavili osvetu.

Izraelska vojska objavila je snimke napada na jednog od komandanata Hezbolaha i vojne objekte na jugu Libanona.

Već danima izraelsko zvazduhoplovstvo i teška artiljerija napadaju jug i središte pojasa Gaze. 

Izraelska vojska naredila je Palestincima da napuste Beit Hanoun na sjeveroistočnom rubu enklave i presele se u grad Gazu, ali izraelski mediji izvještavaju da izraelske snage pripremaju kopnenu operaciju velikih razmjera. 

U međuvremenu Iran  je savjetovao civilnim vazdušnim prevoznicima širom svijeta da izbjegavaju letove kroz iranski vazdušni prostor, citirala je egipatski službeni izvor televizija Al Qahera News povezana s egipatskom državom.

I Egipat je ranije danas  dao upute svim svojim vazdušnim prevoznicima da izbjegavaju iranski vazdušni  prostor tri sata u četvrtak rano ujutro zbog napetosti između Izraela i Irana.

Sigurnosna obavijest dostavljena pilotima u srijedu kaže da će ta uputa biti na snazi od 01:00 do 04:00 sata po GMT-u (od 3 do 6 sati ujutro po srednjoervopskom vremenu).

Mnoge vazduhoplovne kompanije revidiraju svoje rasporede kako bi izbjegle iranski i libanonski vazdušni prostor, a također otkazuju letove za Izrael i Libanon jer se strahuje od mogućeg šireg sukoba nakon ubijstva visokorangiranih članova  Hamasa i Hezbolaha.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR