26 °

max 26 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

26° / 16°

Utorak

24.09.

20° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osumnjičeni za planiranje napada na koncert Tejlor Svift su makedonskog i hrvatskog porijekla

Izvor: X

Svijet

Comments 1

Osumnjičeni za planiranje napada na koncert Tejlor Svift su makedonskog i hrvatskog porijekla

Izvor: N1/NBS News

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni osumnjičeni za zavjeru za napad na predstojeće nastupe iz "Eras" turneje Tejlor Svift u Beču priznao da je planirao da ubije sebe i veliki broj drugih ljudi noževima i eksplozivnim napravama, saopštili su zvaničnici Austrije.

Austrijanac (19) sjevernomakedonskih korijena preuzeo je sa interneta priručnike za pravljenje bombe, rekao je na konferenciji za novinare Omar Haidžavi-Piršner, šef austrijske Direkcije za državnu bezbjednost i obavještajne poslove, prenosi NBC News.

Takođe su u njegovom stanu pronašli vodonik-peroksid, eksplozive domaće izrade, detonatore i detonatorske kablove, dodao je on.

„Situacija je bila ozbiljna, situacija jeste ozbiljna. Ali takođe možemo reći: Tragedija je spriječena“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner na istoj konferenciji za novinare i dodao da su veliki koncerti često meta islamističkih napada.

Haidžavi-Piršner je rekao da su teroristička grupa Islamska država i materijal Al Kaide pronađeni u kući drugog osumnjičenog za zavjeru, 17-godišnjeg austrijskog državljanina turskih i hrvatskih korijena.

On je dodao da je osumnjičeni nekoliko dana bio zaposlen u firmi koja bi pružala usluge na koncertu, ali nije precizirao koje usluge je pružala.

Policija je takođe pronašla video snimke i snimke kućnih laboratorija, koje često dijele ISIS i Al Kaida, na mobilnim telefonima osumnjičenih, dodao je on.

Trećeg osumnjičenog, 15-godišnjeg austrijskog državljanina turskih korijena, vlasti trenutno ispituju, dodao je on.

Niko drugi se ne traži u vezi sa zavjerom, iako su drugi možda znali za planove i dio su istrage koja je u toku, rekao je Haidžavi-Piršner.

„Nema informacija o eksplicitnoj opasnosti za dalje koncerte“, dodao je on.

Franc Ruf, direktor javne bezbjednosti u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da je prvoosumnjičeni „dao potpuno priznanje“ i da se niko drugi ne traži u vezi sa slučajem.

Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Američkih Država prva je upozorila austrijske organe za sprovođenje zakona o potencijalnom terorističkom napadu, rekao je u četvrtak za NBC Njuz visoki zvaničnik američkih organa za sprovođenje zakona.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Đe mi je onaj Zero? Opet ovi budisti izvode napade po Evropi?