17 °

max 19 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

19° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija najavila sprovođenje ‘antiterorističke operacije’ u tri pogranične oblasti s Ukrajinom

Svijet

Comments 0

Rusija najavila sprovođenje ‘antiterorističke operacije’ u tri pogranične oblasti s Ukrajinom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je najavila sprovođenje "antiterorističke operacije" u tri oblasti koje se graniče sa Ukrajinom, poslije najvećeg upada ukrajinskih snaga na njenu teritoriju od početka sukoba u Ukrajini.

Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopštio je sinoć da se pokreću „antiterorističke operacije u oblastima Belgorod, Brijansk i Kursk… da bi se osigurala bezbjednost građana i ukinula prijetnja od terorističkg djelovanja neprijateljskih diverzantskih grupa“.

Ruski zakoni dozvoljavaju snagama bezbjednosti i vojsci opsežna hitna ovlašćenja tokom „antiterorističkih“ operacija – ograničena su kretanja, mogu se zaplijeniti vozila, nadzirati telefonski pozivi, proglasiti zabranjene zone, postavljaju se kontrolni punktovi i pojačana je bezbjednost na strateškim infrastrukturnim lokacijama, piše agencija Frans pres.

Jedinice ukrajinske vojske prešle su rusku granicu u utorak i prodrle u Kursku oblast, a zatim su napredovale nekoliko kilometara, prema nezavisnim analitičarima.

Rusija je požurila da pošalje dodatne trupe i opremu, uključujući tenkove, raketne bacače i avijacijske jedinice da pokuša da suzbije ukrajinsku ofanzivu.

Antiteroristički komitet ocijenio je da je Kijev organizovao pokušaj destabilizacije situacije bez presedana u jednom broju ruskih oblasti, i okvalifikovao taj upad kao „teroristički napad“, tvrdeći da su ukrajinske snage ranile civile i uništile stambene zgrade.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas slike koje pokazuju kako se iz tenkova puca na ukrajinske položaje u Kurskoj oblasti, kao i jedan noćni vazdušni udar. Ministarstvo je u petak saopštilo da je poslalo dodatne jedinice u pograničnu oblast.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je oborilo 26 ukrajinskih dronova koji su pokušali noćas da napadnu tu oblast.

Ukrajinske vođe su vrlo diskretne oko te operacije a SAD, najbliži saradnik Kijeva, saopštile su da nisu bile upoznate sa njihovim planovima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je prve uspjehe svojih snaga izjavivši početkom nedjelje da i Rusija treba da „osjeti“ posljedice velike ofanzive koju vodi protiv Ukrajine od februara 2022. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR